Автор
Пепа Попова - Пепита

Отиде си легендата в историята на Vogue - Андре Леон Тали

Известният моден журналист и бивш креативен директор и редактор на Vogue Андре Леон Тали почина в болница в Уайт Плейнс, Ню Йорк във вторник на 73-годишна възраст.
GQ - публикация на Conde Nast - съобщи причината за смъртта му като сърдечен удар, но дългогодишен приятел на Тали каза, че е починал от усложнения от COVID, вследствие на здравословни проблеми, свързани с теглото му.

Новината за смъртта на Тали бързо обиколи социалните мрежи, създавайки вълна от прочувствени послания от приятелите и колегите му.

Анна Уинтур изрази скръбта си с публикация във Vogue. В изявлението Уинтур каза, че загубата на Тали е „неизмерима“ и че той ще й липсва въпреки тяхното „сложно минало“.
Дългогодишното приятелство на двойката приключи внезапно преди три години, когато тя очевидно го намрази за това, че е „твърде стар, твърде дебел, твърде обикновен“. В мемоарите си от 2020 г. Тали написа, че е останал с „огромни емоционални и психологически белези“, след тези забележки на Уинтур.

View post on Instagram
 



В сряда сутринта обаче Уинтур посвети на Тали много топли думи:

Загубата на Андре се усеща силно от много от нас днес: дизайнерите, които той ентусиазирано приветстваше всеки сезон и които го обичаха за това; поколенията, които той вдъхнови да работят в индустрията, виждайки фигура, която нарушава границите, без да забравя откъде е тръгнал; тези, които познават модата и Vogue, просто заради него; и, без да забравяме, множеството колеги през годините, които последователно бяха подкрепени от всяко ново откритие на Андре, което той щеше да обсъжда шумно и много гласно – никой не можеше да накара хората да се вълнуват повече от най-незначителните модни детайли от него. Дори неговият поток от цветни факсове и имейли беше дългоочаквано събитие, нещо, което всички очаквахме с нетърпение“, каза тя. „И все пак сега мисля за загубата на Андре като мой колега и приятел; загубата е неизмерима. Той беше великолепен, ерудиран и ужасно забавен. Подобно на много десетилетни връзки, имахме сложни моменти, но всичко, което искам да си спомня днес, всичко, което ме интересува, е блестящият и състрадателен мъж, който беше щедър и любящ приятел за мен и за моето семейство в продължение на много, много години, и кой ще ни липсва толкова много.”

View post on Instagram
 

Андре Леон Тали бе един от най-влиятелните и известни хора в света на модата. Започва да работи във Vogue през 1983 г. като редактор на новини и в крайна сметка заема позицията на креативен директор. Той се оттегли от изданието през 2013 г. Като журналист той също е допринесъл за развитието на Women's Wear Daily и New York Times. През 2008 г. Тели бе моден консултант на бъдещата първа дама на САЩ Мишел Обама. От 2010 до 2011 г. се изявяваше като съдия в America's Next Top Model. През 2013 г. Тели бе назначен за главен редактор на руската версия на списание Numero и работи на тази позиция една година. В последните години от живота си Тели води собствено радио предаване и издаде мемоари.

View post on Instagram