След месеци изолация и страх, лято 2020 все пак е факт, а дискотеките по морето (и не само) вече се „пръскат по шевовете“. „Шоуто на ген. Мутафчийски“ спря и започна шоуто на живота, а май не трябваше да става така. Поне това подсказват статистиките през последните две седмици, според които все повече млади хора се заразяват с новия коронавирус.

Директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов съобщи, че постъпват много млади пациенти в болничното заведение и не малка част от тях е на лечение с антибиотици. Съвсем логично – вратите на нощните заведения са широко отворени и никой не може да спре хората да се прегръщат, настъпват и целуват на воля. Сякаш коронавирус никога не е имало, а просто досега спахме зимен сън. Директорът добави, че другият фактор, който спомага за разпространението на заразата, са фитнесите, тъй като тежките физически натоварвания и упражнения в затворено пространство водят до по-бързо навлизане на вируса в белите дробове. А както добре знаем, това е любимото място на „короната“.



Бизнесът си е бизнес, ама здравето някак би трябвало да ни е по-важно. Да, животът трябваше да продължи и отварянето на парковете и планините беше от добрите идеи, но защо, по дяволите, трябваше да отваряме дискотеките, където няма никаква дистанция помежду ни и има неконтролируемо пръскане на слюнка и какво ли още не? А в същото време все още да не можем да отидем на театър или пък на кино...

Можем да се потим здраво във фитнеса и да вдишваме дълбоко един въздух с още 10 души, но за 2 минути в магазина сме задължени да носим маска. А в същото време на морето купонът тече по старому – препълнени плажове, заведения, страстни прегъдки, поради липсата на пространство, разум и най-вече ред. Как случаите на заразени могат да намалеят по този начин?



Припомняме ви едно чудесно изказване на проф. д-р Балтов: „Спазвайте трите „Д“ - дисциплина, дистанция и дезинфекция, иначе ще се мре яко!“

И би било хубаво не само ние да имаме отговорност и съвест към самите себе си и близките си, но и тези, от които зависят мерките за сигурност и които твърде рано решиха да „спасят туризма“ като отворят дискотеките и животът да продължи. Не е без значение кой ще пострада, защото „отивайки на купон“, ние не рискуваме себе си, рискуваме тези, които най-много обичаме и които са ни отгледали!



Четете още: 12 удивителни ползи от пиенето на джинджифилова вода