Както може би сте забелязали вече, от време на време ни прихваща кулинарната мания по елементарни, „селски" /както се изрази наш близък/ и диетични десерти.
Диетични, разбира се, ако не ги консумираме в промишлени количества, както не веднъж се е случвало.
Рецептата ни за днес е по-подходяща за закуска и се прави изключително бързо и лесно.
Продуктите, от които ще имате нужда, са:
2 ч.ч. обикновени овесени ядки
¼ ч.ч. орехи
3 ч.ч. вода
1 с.л. мед
1 ч.ч. ябълков сок
1 ч.ч. настъргана ябълка
¼ ч.ч. кафява захар
¼ ч.ч. стафиди
½ с.л. канела
½ ч.ч. кисело мляко /по-вкусно става с плодово/
Приготвянето на овесената каша е следното:
Разбъркайте орехите в тефлонов тиган докато се запекат за около 3 минути, полейте с мед и бъркайте, докато се захаросат /около 2 минути/. Махнете тигана от огъня, за да се охладат орехите.
Кипнете водата в средно-голям съд. Добавете овесените ядки и солта, бъркайте докато набъбнат (около 5 минути).
Добавете ябълковия сок, настърганите ябълки, кафявата захар, стафидите и канелата.
Намалете котлона и покрийте с капак за около 5 минути. Разделете на 4 порции и гарнирайте със захаросаните орехи и киселото мляко.