Автор
Люблена Папазова

Парижката Нотр Дам изчезва в пламъци

Пожар безжалостно руши един от символите на Париж-катедралата "Нотр Дам". Кулата на най-известната църква във френската столица се срути, а засега стотиците пожарникари са безсилни да овладеят ситуацията. Районът е евакуиран, няма пострадали. Според източник от парижката пожарна, огънят е тръгнал заради ремонтните работи, които текат в сградата. Заради пожара в катедралата "Нотр Дам" в Париж френският президент Еманюел Макрон отложи речта си, в която трябваше да обяви първи мерки в отговор на исканията на "жълтите жилетки". Той пристигна на мястото на инцидента и оповести, че част от Франция е изгоряла.

Чрез туит френската полиция призова гражданите и гостите на града да избягват района и да направят път за спасителните машини. Също в "Туитър" кметът на Париж Ан Идалго описа инцидента като "ужасен пожар". Американският президент Доналд Тръмп оповести, че е шокиран от кадрите с горящата църква и предположи, че огънят трябва да се гаси от въздуха с хеликоптери. Мелания също сподели болката си от опожаряването на историческата светиня, същото сториха кметът на Лондон Садик Хан и европейският президент Доналд Туск.

Според в. "Фигаро" пожарът е тръгнал от скеле, издигнато от едната страна на катедралата, която е исторически паметник. Според източник от пожарникарите огънят се е пренесъл върху покрива и е обхванал голяма част. Говорителят на "Нотр Дам" съобщи, че пожарът е възникнал в 18.50 часа местно време. Катедралата "Нотр Дам" или "Света Богородица" е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Тук през 19 век е коронован за император Наполеон Първи. Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

Четете още: 8 прокълнати предмета, които е по-добре да не докосвате