Автор
Woman.bg

Печено агнешко с билки, каперси и лимоново-маслен сос

Няма нищо по-вкусно от добре приготвеното крехко агнешко месо. Споделяме с вас тази специална рецепта и сме сигурни, че резултатът ще ви хареса!

Порции: 8
Време за подготовка: 0:15
Време за почене: 1:30

За агнешкото:
1 агнешко бутче (около 2,5 кг)
2 с. л. масло 2 скилидки счукан чесън
3 стръка розмарин
(само листата, ситно нарязани)
кората на 1 лимон

За масления сос с билки, лимон и каперси:

200 г масло Lurpak
1 голяма скилидка счукан чесън
20 г пресни листа мента, нарязани
20 г нарязан магданоз
кората и сокът на 1 лимон
2 с. л. каперси, нарязани
2 филета аншоа, фино нарязани

Начин на приготвяне:

Фурната се нагрява на максимална температура. Агнешкото се изважда от хладилника 1 ч. преди да се готви. Маслото Lurpak се разтопява в тиган. Добавят се чесън, розмарин и лимонова кора. Агнешкото се облива с овкусеното масло и се подправя със сол и черен пипер. Пече се 30 мин. на 240°С, след което фурната се намалява на 160°С и печенето продължавuа още 1 час. Ако го предпочитате добре опечено, добавете още 15 мин.

Агнешкото се изважда от фурната и се оставя да почине 20 мин. През това време се подготвя масления сос.

В малък тиган се разтопява маслото Lurpak на ниска температура. Добавят се билките, чесън, лимон, каперсите и нарязаните филета аншоа. Подправя се със сол и черен пипер. Сосът се държи на топло и ако е необходимо се затопля леко преди сервиране, заедно с агнешкото.

(в материала има продуктово позициониране)