Автор
Woman.bg

Педиатърът съветва: Как да засилим детския имунитет на прага на грипния сезон

На прага на грипния сезон и в условия на пандемия всички родители са в търсене на оптимална подкрепа за детския имунитет. Този път решихме да потърсим мнението на лекар, който да ни даде практични и полезни съвети за това как да подсилим по естествен начин защитните сили на детския организъм.

Д-р Дарина Делгянска е специалист педиатър в медицински център Медихоуп, Пловдив. С над 10 години опит и специализации в областта на проследяването на физическото и нервно-психическо развитие на детския организъм, диагностика и лечение на детските заболявания.

Д-р Делгянска, с оглед на Вашата практика и опит като педиатър, какви ще бъдат важните пунктове при подготовка на децата за училище тази година?

На първо място, трябва да се конкретизира за какви деца говорим. По-малките и през лятото ходят на ясли и детски градини, макар на места те да са с намален състав, все пак там се сблъскват с типичните сезонни проблеми – вирусни инфекции, които засягат гастро-интестиналния тракт и най-често протичат с диария и/или повръщане. При събирането на много деца на едно място, рискът от предаване на инфекция от едно дете на друго нараства неимоверно, включително и заради недобре изградените хигиенни навици на най-малките.

Какви са рисковете от тези стомашно-чревни вирусни инфекции, като усложнения?

Макар често да протичат сравнително леко, възможно е понякога да се стигне до тежка дехидратация, особено ако се касае за по-малки деца, при които водно-солевият баланс е много по-крехък и едно дете, да речем на 3 години, може да се обезводни дори и само след едно диарично изхождане.

Какво препоръчвате на родителите с цел предпазване от подобни проблеми?

На първо място да следят състоянието на децата си ежедневно, ако те ходят на детска градина, родителите следва да не ги изпращат там, ако има съмнения за наличие на заболяване, по този начин се ограничава контактът между болни и здрави деца. Макар подобни мерки да са известни от векове, за съжаление невинаги се спазват. Пандемията, в която светът живее в последните 2 години, като че ли повиши културата на обществото за отговорност към другите и хората са по-склонни да обръщат внимание на здравословното състояние на близките си и себе си и при нужда да предприемат мерки за ограничаване на заразите.

И все пак, дори хора, които спазват всички препоръки, не са 100% защитени?

Да, разбира се, така е с всяко нещо в медицината, мерките се прилагат за да намалят риска от развитие на заболяване, почти никоя мярка не може да ни гарантира 100% защита. В допълнение към казаното по-горе, често препоръчвам на родителите да дават на децата си пробиотичен продукт. Пробиотиците са от особена важност за детското здраве, тъй като тяхната собствена микрофлора е все още в период на съзряване и оформяне, респективно е и по-лесно ранима. Добре е и пробиотикът да бъде в подходяща фармацевтична форма – един от често използваните от мен подобни продукти е Допелхерц® актив Пробиотик Желирани мечета за деца. Те са с вкус на ягода и децата ги приемат с удоволствие. Харесва ми и това, че освен млечнокиселите бактерии, този продукт съдържа и витамини от група В. Проучвания доказват, че приемът на лактобацили и бифидобактерии статистически значимо намалява продължителността на чревните вирози. Друго важно предимство тук е, че бактериите са тиндализирани, без да се създава риск за прекомерно разрастване на един или друг щам в детския организъм. Едновременно с това имаме висока ефективност и бърз ефект. Нека не забравяме, че грижата за чревната флора е и грижа за имунната система, защото 80% от клетките, отговорни за имунната за-щита, се намират в чревната мукоза. Клиничните проучвания доказват, че определени бифидобактерии скъсяват продължителността на сезонните настинки и намаляват интензивността на симптомите.

А какво ще кажете за по-големите деца, на които предстои поредната учебна година?

Отново опираме до събиране на големи групи хора на едно място и то на закрито, което може да се окаже проблем в условията на глобална пандемия. Въпреки, че случаите с Ковид-19 при деца масово протичат леко, описани са и усложнения. Да не забравяме и, че децата, дори безсимптомни, могат да са преносители на вируси, което поставя на риск цялото семейство.

Какъв е Вашият съвет към родителите на учениците?

Освен спазването на вече добре познатите мерки, носене на маски, дезинфекция и др., е разумно да се помисли за подкрепа на имунната система предварително, т.е. да се приложат профилактични мерки. Ако това е направено, дори при наличие на заразяване, може да се очаква, че то ще бъде по-леко. Продукт, на който се доверявам, е Допелхерц® актив Имуно за деца – комбинация от витамини, цинк и масло от черен кимион. Има клинични проучвания за благотворния ефект на масло от черен кимион, включително върху устойчивостта на дихателната система и подкрепа на естествените съпротивителни сили на организма.



С всяка закупена опаковка от продуктите на Допелхерц за деца и майки Вие подкрепяте дете в нужда. Допелхерц® и фондация „За нашите деца“ обединиха усилия за каузата „Превенция на изоставяне на бебета и малки деца“.

Нека заедно помогнем на повече деца да останат у дома!

(в материала има продуктово позициониране)