Автор
Woman.bg

Петровден е! Днес задължително сложете пиле на масата

Днес отбелязваме Петровден - един от най-големите християнски празници през летния период. Денят е посветен на първовърховни апостоли св. Петър и св. Павел и се почита както от православната, така и от римокатолическата църква.

Според светото учение Петър - беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел първоначално изповядва юдейската религия. След като чудодейно му се явява Христос, той се превръща от яростен противник на християнството в един от най-ревностните разпространители на Исусовото слово.

В представите на българския народ обаче двамата апостоли са братя. В някои местности те са възприемани и като близнаци. Съществува вярване, че Свети Петър е пазителят на райските порти. Облечен в бели одежди, той седи пред вратите на рая и преценява коя душа е праведна и заслужава да влезе и коя трябва да бъде изпратена в ада. Според древна притча той толкова честно и безкомпромисно измервал с везна добрите спрямо лошите дела, че дори не пуснал в райската градина собствената си майка, тъй като била лоша и алчна жена.

Две седмици преди Петровден има определен от църквата пост. През тези дни не се ядат блажни ястия, а край на постите се слага в деня на празника, но само след като литургията в памет на апостолите е приключила. По стара българска традиция на празничната трапеза задължително трябва да се сервира курбан от най-младото петровско пиле, заклано в името на светеца.

Друго традиционно за празника блюдо е така нареченият "бял мъж" или "кутман" - ястие, приготвено от бито прясно сирене, изпържено с брашно. На масата трябва да присъства още погача, баница с масло и сирене и тиквеник.

Традицията повелява на днешния ден всички неомъжени девойки да наберат дванайсет цветя от дванайсет различни поляни. Когато слънцето залезе, растенията трябва да бъдат сложени под възглавницата. Момичетата приспиват с тях, за да разберат за кого ще се омъжат. Като когото сънуват, за него ще се венчаят.

Имен ден днес празнуват Петър, което на гръцки означава камък, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлин, Павлина, Петя, Камен.

Честито на всички именици! Весел празник!