Похотливата история на родния Казанова – кой е първият български ТОП любовник

Ако случайно сте се питали някога кога за първи път нашите благоверни прадеди са разлистили книга с малко по-особено и пикантно съдържание, отговорът е тук.

„Любовник или неговите в Цариград от любов приключения“ е първата книга с еротично описание, с която добродетелният и високо морален българин се среща още през Възраждането, много преди революционните четива на Раковски, Каравелов и Ботев да оставят незаличима след в историята на литературното българско наследство. За това научваме от статия на публициста и литературовед Росен Тахов, поместена във в. „Труд“.

Романът за неотразимия ухажор, който по всички черти на поведението и манталитета си напомня за прословутия венециански прелъстител Казанова, звучи толкова скандално за времето си, че сериозно смущава нравствените устои на патриархалния български бит в средата на 19-и век, пише Тахов.

Историята за похотливия Хариген е пресъздадена посредством разказите му за неговите забавни еротични подвизи. В една от сцените в книгата например сластолюбивият господин описва как една нощ, в най-кулминационния момент, трябвало незабавно да избяга от дома на госпожа Еленка. „Бяхме се сплели любовно и си смучехме устните“, разказва героят на повествованието. „Аз бях си загубил ума, защото нямаше отгде да побегна. Скочих, прочее, от прозореца на пътя и като бягах, тичешком паднах в един трап, пълен с лайна, и потънах вътре до шия; страхът и вонята, що претеглих тогава, не мога ви описа“, вайка се нашенският еротоман и продължава трагикомичния си разказ:
„Едва можах с много труд и мъки да изляза, като кълнях хилядо пъти и нея, и забавленията ѝ. По-смешното обаче беше, че като ѝ разказах на следующий ден това мое приключение, умираше от смях и ме питаше дали имаше добра воня в трапа.“

Хариген всъщност е прототип на балканския покорител на женски сърца – Конте Николи. Николи бил плод на любовта между грък и българка. Роден е в Измир, през 1922 г. Тогава започват да се печатат мемоарите на Джакомо Казанова. До 1828 г. излизат 12 тома от скандалното четиво.

Според проф. Асен Василев Николи бил откърмен с това произведение, което повлияло до голяма степен върху оформянето му като личност. Вдъхновен от интересния му и похотлив живот гръцкият писател Григориос Кондилис вгражда образа му в трагикомичното повествование „Любовник, или неговите в Цариград от любов приключения“. Книгата излиза през 1842 г., а на български е преведена и издадена през 1849 г. Преводъчат се е скрил зад инициалите Г. I. С. Георги Иванов Стоев от Стара Загора, уточнява Росен Тахов.



Двойникът на Джакомо Казанова в светлата епоха на Възраждането. Така го нарича видния литературовед. От думите на публициста разбираме, че двамата литературни герои ги свързват не само неустоимата им страст към жените, но и динамичния им начин на живот и многоликите професии, с които се представяли пред обществото. Прочутият предшественик от 18-и век на Николи се подвизавал веднъж като войник, друг път като библиоткар, музикант, поет и какво ли още не. Същото правел и Конте Николи, който палаво шетал из спалните на Османската империя.

В Карлово Николи бил ханджия, симиджия и бозаджия, а в съседния Сопот минавал дори за лечител. После се прехвърлил в Пловдив. Тамошните кокони били тъкмо по тертипа му. Николи отсядал в Куршумли хан. Хвалил се, че е от знатен произход, и пред името му лепват побългарената титла Конте, тоест граф, описва личността му известният публицист.

Многобройните похождения на лъжеблагородника обаче достигнали до ушите на големците. Те се събрали и решили да го пратят в зандана. За целта изпратили оплакване до конака, в което набедили Конте Николи, че най-безсрамно се заигравал с жените им.

Историята продължава с бягството на Николи отвъд Дунава, във Влашко. Там неукротимият сластолюбец се пъхнал в кревата на съпругата на влиятелен земевладелец с имение край Галац.

Разбрал за измяната на избраницата си, влашкият рогоносец извадил от джоба си тлъста сума пари и ги дал на полицията да тикне злосторника колкото се може по-скоро в затвора. Така се и случило. Попаднал зад решетките обаче, Николи успял да духне оттам благодарение на бързо подкупената от него охрана. Случката с измъкването от затвора повтаря историята на прочутото бягство на Джакомо Казанова от Оловния затвор във Венеция.

Голямата беда се стоварила върху главата на сексуалния натрапник, след като се оказало, че той наистина е хлътнал до полуда в знатната чокойка. Заради неудържимото си желание да я види, той търсел всякакви начини да се добере до нея. Стигал дори до такива рискови ситуации, които в края на краищата довели до фаталната развръзка в романа.

Съпругът рогоносец наел разбойници, които да ликвидират незабавно нахалника. Така на 4 юни 1961 г. двама хайдуци сгащили възрожденския Казанова в букурещкия хотел „Габровени“, отнели живота му и като назидание на всички прелюбодейци и развратници увиснали тялото му в нужника.

Четете още: Сексът без градът, или защо очакваме Кари Брадшоу да ни разкаже за най-разтърсващия си оргазъм