Автор
Люблена Папазова

Поклон! Лекари с меден месец в "Пирогов", за да спасяват болни

Една двойка български лекари показа нагледно, че любовта и съпричастността може да победи коронавируса. Анестезиолозите Д-р Ая Таха и д-р Сезен Кабилов, които са сключили брак само преди няколко седмици, са първите, влезли да се грижат за умиращите от страшната зараза в „Пирогов”. Записали се доброволци още преди началото на кризата и така каралия медения си месец в болницата. Първи влиза съпругът, малко след това го последва и Ая Таха. „Не можех да го оставя сам и влязох и аз. На практика се наложи двамата да изградим нова реанимация, да интубираме пациентите, да дезинфекцираме – без сестри и санитари”, обяснява лекарката пред Скенер.нюз.

Грижат се за най-тежките случаи, сред които и семейството от ломско село- 66-годишна жена и 74-годишният й мъж, които починаха. "Сезен влезе в изолатора, за да интубира и постави на апаратна вентилация съпруга от семейната двойка, след което продължи с грижите за него. На следващия ден влязох и аз, защото нямаше как само той да прави всичко", разказва лекарката пред „Свободна Европа”. В началото на втория етаж от изолираната сграда са само двамата доктори и пациентите в най-тежко състояние. След това влиза и една санитарка, чиято помощ е била изключително необходима.

Въпреки грижите на лекарите в "Пирогов", трима от пациентите почиват от усложнения в резултат на COVID-19. Как се справят реаниматорите в такъв момент? "Със загубите на пациенти никога не се свиква. Напротив, помнят се само те. Гадно е, тъжно е, но си длъжен да се съхраниш, за да можеш да продължиш напред и да помогнеш на следващия в нужда", казва д-р Таха. Живеят в изолатора цели 12 дни и са благодарни на подкрепата, която са имали отвън, за да може всичко необходимо да стигне до тях. Изброяват много други лекари, медицински сестри и инженери, които са били на разположение всяка минута от 24-часовото си денонощие без почивен ден. "А и хората, които все пак се грижеха някаква храна да стига до нас. Това също беше много мил момент, въпреки че там глад не се усещаше. Но пък в момента, в който седнеш да се храниш, разбираш колко си гладен", казва д-р Таха пред „Свободна Европа”.

Преди две години тя и доктор Кабилов помолиха за помощ в социалните мрежи, за да имат възможност да се усъвършенстват в специалността си. Тогава много добри хора се отзоваха и за ден се събраха нужните им средства за обучение в Германия. След разрешаването на проблема, двамата обещаха да се върнат у нас и да върнат жеста. И го направиха, а днес почиват у дома под карантина, където успяха да се наспят и дори да отпразнуват 30-ия рожден ден на съпруга.

Четете още: Това са зодиите, които вероятно няма да се разболеят от коронавирус