Автор
Веселина Петрова

Полудявам! И вие ли откачате вкъщи? След карантината хормони вече няма да са ми останали!

Помните ли известния д-р Т., в ролята на който видяхме готиния Ричард Гиър? Той се сблъскваше в ежедневието си с доста нервни жени, чийто хормони се въртяха като виенско колело, защото бе... гинеколог. Освен това имаше смахната жена у дома и още куп проблеми. С жени.

Затова в този момент точно него бихме попитали кога ще полудеят жените - затворени у дома - без кафенцето с приятелка, без любовните срещи, преходите в планината, без фитнеса, без шопинга, въобще - без малките удоволствия, които всеки от нас обича.

А сега, сериозно. Принудителното стоене вкъщи се отразява негативно на психиката на повечето хора. И това е доказан факт. Според психиатъра д-р Веселин Герев, „неблагоприятните последици ще се задълбочават с времето. Сред хората се натрупва напрежение, появяват се клаустрофобни и панически реакции”.


Дългото седене вкъщи може да предизвика панически атаки. Хората ще станат по-тревожни, ще започнат да спят по-лошо.

Да не говорим за междуличностите отношения. Сега сме постоянно заедно на едно сравнително тясно пространство. И недоразуменията могат да ескалират в скандали, скандалите пък могат да се превърнат в истинска буря и да пометат семейното щастие за секунди. Мъжете, жените и децата ще трябва да отреагират на момента, за да не се стигне до голяма драма. Но дали ще успеят? Защото сега трудно можете да си „вземете шапката” и да излезете навън, за да изплачете мъката си на приятелка или просто да убиете време в мола. Ще трябва да намерите решение зад стените на дома си. Някои специалисти съветват, ако ситуацията загрубее и не успеем сами да постигнем дзен присъствие на духа, да потърсим професионална помощ. Психолози вече работят онлайн.

Особено сериозни последствия може да причини изолацията при хората с хранителни проблеми и хранителни разстройства, защото те трудно ще могат да правят своите тренировки навън. А и пълният, презапасен хладилник, е голямо изкушение...
Всъщност, според различни изследвания, продължителното седене вкъщи може да предизвика по-бавно храносмилане, проблеми със стойката, проблеми с краката и отслабване на мускулите. Бездействието и излишното заседяване води до лоша циркулация, кръвни съсиреци, подуване, слаби кости, разширени вени, а понякога и в екстремни случаи може да доведе до остеопороза, казват специалисти.



При дълго седене у дома настъпва и тотален хормонален дисбаланс.

Мозъкът ни работи на по-бавни обороти. Организмът не синтезира достатъчно от необходимите му окситоцин (важен е за добрите семейни отношения), допаминът, серотонинът и кортизолът пък трябва да са в правилното съотношение, за да изпитваме радост и удоволствие от живота.
А за да сме щастливи, ни трябва достатъчно количество ендорфини.
Те се отделят при... физическо натоварване.

Т.е. движението е важно не само за здравето, но и за щастието ни!

И за да не полудеете напълно преди да усетите вкуса на свободата, ние ви предлагаме да започнете да тренирате у дома (качването на стълбите в блока е добра тренировка, копаенето в градината също), да си вземете куче, да откриете ново хоби... Намерете онова нещо, което ви прави щастливи в настоящата ситуация.