Автор
Антония Дамянова

Правилото за 2-те минути, което ни помага да спрем с отлагането и ни прави по-успешни в живота

Нека си признаем - всеки от нас поне веднъж е отлагал началото на дадена задача за по-късен етап във времето, криейки се зад това, че е зает, уморен или стресиран. За да не се случва това повече, достатъчно е само да приложите на практика двуминутното правило, което ще ви улесни да започнете и да постигнете целите си.

"Наскоро започнах да прилагам едно правило, което ми помогна да отлагам много по-малко и да се придържам към добрите навици много по-лесно. Искам да го споделя с вас, за да можете да опитате този метод и да видите колко добре работи. Най-добрата част от това е, че това е изключително просто правило, което е невероятно лесно за прилагане на практика. Ето какво трябва да знаете за него", казва Джеймс Клиър – бизнесмен и автор на книгата "Атомни навици: Как да придобием добри навици и да се отървем от лошите".

Отлагането може да се определи като психологическо състояние на човек, характеризиращо се със склонност постоянно да оставя свършването на задачи и действия за по-късно. В някои случаи отлагането може и да не повлияе чак толкова отрицателно върху личните ни или професионални постижения. Но ако стане хронично, тогава със сигурност трябва да очаквате сблъсък с финансови проблеми, влошаване на отношенията с колеги или близки и нервни сътресения.

Повечето от задачите, които вършите, всъщност са прости. Имате достатъчно умения и талант да ги правите, но просто ги избягвате по една или друга причина. Правилото за двете минути има няколко части и помага за преодоляване на мързела. Достатъчно е само да го задействате на практика, за да не поискате никога повече да кажете НЕ на целта.



Какво всъщност представлява правилото на двете минути

Ако една задача отнема по-малко от две минути, свършете я! Тази идея е широко известна от бестселъра на Дейвид Алън „Как да подредим нещата“, в който се говори за изкуството на производителност без стрес.

Помислете колко от нещата, които непрекъснато отлагаме, могат да се поберат за две минути или по-малко. Например, не е никак трудно да измиете няколко чинии веднага след хранене, без да чакате мивката да прелее. Ежедневното краткотрайно почистване в къщата ще избегне продължителното почистване на отпадъците в края на седмицата.
Видяхте ли в социалната мрежа напомняне за нечий рожден ден? Не отлагайте поздрава – позвънете или изпратете честитка точно сега. Така утре няма да се срамувате, че сте забравили да го направите.

2-минутното начало няма да ви позволи да се отклоните от целта си

Разбира се, не всичките ви планове могат да бъдат изпълнени за две минути. Но всяка цел може да бъде изстреляна за две минути или дори по-малко. И ако се питате защо да започвам, ако така или иначе няма да успея? Отговорът е във втората част на правилото.

Всичко е в нормалния ход на процесите на нашия живот. От законите на физиката е добре известно, че тялото остава в покой, докато не бъде приведено в движение. Правилото важи и за хората. След като започнете да правите нещо, ще бъде много по-лесно да продължите.



Представете си следните ситуации (примери от ежедневието): Влизате в магазина за един продукт, но излизате от него с цели две тежки торби покупки.

Или пък отваряте хладилника, за да опитате само една хапка от новия сорт сирене, което толкова отдавна се канехте да си купите. Е, в края на краищата, то толкова ви се услажда, че сте готови да го изядете цялото на един дъх.

Или влизате в книжарницата, за да разгледате новите книги. Но от щандовете ви гледат цял куп интересни заглавия и вие веднага си купувате някое от тях.

Харесваме правилото за 2-те минути, защото улеснява изграждането на различни здравословни навици. Искате ли да превърнете четенето в навик? Просто прочетете първите една-две страници, което ще ви отнеме само две минути. Няма да забележите как в един момент сте преполовили цялата книга.

Искате ли да започнете да тренирате? Направете няколко лицеви опори. Ще ви бъде по-лесно да правите упражненията следващия път. Искате да се храните здравословно? Изяжте една ябълка. Утре ще искате да си приготвите салата от плодове и зеленчуци.

Новите здравословни навици започват с малко, с тези две минути. Правилото за двете минути не ви гарантира резултати, но ще направи всичко, за да започнете.



Защо трябва да вярваме в правилото за 2-те минути

Защото малките детайли се усвояват много по-бързо и лесно, отколкото голямото. Когато си поставите за цел да свършите нещо малко, то постепенно ще ви накара да се задълбочите и да проявите по-голям интерес към него. Неслучайно и старите хора са го казали: "Капка по капка вир става".

Когато се научите да бъдете последователни, тези 2 минути ще се превърнат в ритуал преди много по-голямата стъпка. Един от основните закони на диалектиката казва: "Количественото натрупване води до качествено изменение". Правилото за 2 минути не е просто трик, който ще ви позволи да въведете добри навици в живота си, уверява авторът. Той е идеалният начин да усвоите по-сложни умения. Колкото повече ритуали следвате в началото на работата, толкова по-добре ще се фокусирате върху постигането на целите си. Например, кратко загряване преди тренировка помага за постигането на по-добри резултати.

Един от читателите на Джеймс Клиър използва този подход, за да свали над 45 кг. Първоначално същият посещавал фитнеса всеки ден, но прекарвал там само 5 минути. Щом изтичало времето, той се прибирал. След няколко седмици си казал: „Все още идвам тук. Защо пък да не остана малко повече." Няколко години по-късно той постига желания резултат.

Такива стратегии работят по друга причина. Те ни помагат да възпитаваме и изграждаме нови черти на характера в себе си. Когато ходим на фитнес пет дни подред, дори за 5 минути, ние допринасяме за новата си личност. Не става въпрос за влизане във форма, а за това да станете човек, който култивира в себе си чувството и желанието за постоянство. Правим малка крачка към човека, който искаме да бъдем.

Достатъчно е да направиш първата крачка, а след това и останалите. Да направиш нещо веднъж е по-добро от това изобщо да не го направиш. Да свириш на китара за минута е по-добре, отколкото да я държиш в килера. По-добре е да правите по-малко, отколкото да не правите нищо.

Така че се следващия път, когато искате да въведете нов навик в рутината си, използвайте правилото за 2-те минути. Това е чудесен и лесен начин да промените себе си и живота си към по-добро!

Четете още: Как да привлечем щастието и късмета с помощта на 4-те вида енергии