Автор
Woman.bg

Президентшата Деси Радева засенчи всички дами в Япония

Държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радеви са на официална визита в Япония от 21 до 24 октомври по повод официалното възкачването на новия престолонаследник на трона на Япония.

Двамата вчера присъстваха на церемонията по интронизация на новия император на Страната на изгряващото слънце Нарухито. С рокля от коприна в цвят глетчер в унисон със строгите изисквания на протокола за интронизацията, специално изработена от българския дизайнер Невена Николова, съпругата на българския президент прикова погледите на дипломати и държавни глави, уважили церемонията по официалното възкачване на трона на император Нарухито. Президентът Румен Радев бе облечен в безупречен фрак.

По-късно на дадения от Нарухито и съпругата му официален прием г-жа Радева се появи с втора рокля "НЕВЕНА". Стройната фигура на президентската съпруга бе обгърната от копринена тафта в сложен цвят от кобалтовосиньо и мед, покрита с метри фин тюл в кралско синьо. Роклята е с деликатна декорация от ръчно бродирана дантела в горната част и раменете и кристали Сваровски в десетки нюанси на основните цветове.

Невена Николова, която от години живее и работи в Лондон, специално разработи цялостния стайлинг на Десислава Радева, съчетавайки бижута и прическа с подбраните за двете рокли материи.

През 2019 г. заедно отбелязваме и три годишнини в отношенията между България и Япония – 110 години от първите двустранни контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от тяхното възстановяване.

Повече от 2000 гости от 200 държави присъстваха на церемонията в императорския дворец, а България беше представена от президента и съпругата му. Според държавния глава, приятелството и доверието са най-големият капитал на двустранното сътрудничество между България и Япония и са здрава основа за тяхното развитие в бъдеще, за още по-активно партньорство в икономиката, културата, науката и образованието.

Днес президентът Радев ще посети университета „Тойо“ в Токио. Държавният глава ще изнесе лекция, посветена на перспективите за развитие на българо-японските отношения, и ще разговаря с ръководството на университета.

Макар императорът да беше провъзгласен на 1 май, когато беше обявена смяната на имперската ера, церемониите в този ден бяха доста по-скромни от днешната. Нарухито е 126-ят император на най-старата наследствена монархия в света. По думите на експертите по дворцов етикет подобно събитие се случва веднъж на поколение, съобщава в. „Джапан таймс“. Подготовката за интронизацията е отнела една година, а Нарухито се възкачва на трона на хризантемата в присъствието на 190 делегации от цялата планета. Очаква се церемонията по интронизацията да струва на данъкоплатците над 150 милиона долара, главно заради големия брой гости, поканени на тържественото събитие.

Четете още: Най-красивите визии на Деси Радева за 2018-а