Принц Жак и принцеса Габриела подпалиха лодка (снимки)

Кралските наследници на Монако - принц Жак и принцеса Габриела, запалиха лодка пред очите на баща си, принц Алберт. Причината за проявата им бе традицията, която повелява всяка година, на 27-и януари кралското семейство да запалва лодка, за да почете паметта на Света Девота.

Според легендата, тя била отдадена на вярата си към Бог, но заради гоненията по времето на императорите Диоклециан Максимилиан били извършвани гонения срещу християните. Девота била измъчвана, влачена, а след това убите с камъни. Тялото ѝ било запалено, за да не може да бъде почитано от никого, но християните успели да го спасят и го натоварили на лодка, която била насочена в посока Африка с надеждата, че там тя ще бъде погребана с нужното уважение. Силна буря обаче върнала лодката обратно в Монако в близост до манастир Свети Георги, където е издигнат храм в нейна памет. Тогава се заражда традицията всяка година, на 27-и януари, да бъде запалвана лодка.

Принцеса Габриела и принц Жак подходиха с вълнение към традицията тази година, като извършиха запалването с помощта на баща си. Принцеса Шарлийн не присъстваше на събитието.

Четете още: Как кралица Елизабет ще почете принц Филип по време на престоя си в Сандрингам