Автор
Антония Михайлова

Принцеса Даяна - владетелката на сърцата днес щеше да стане на 60

На днешната дата, ако беше жива, любимката на народа, неподражаемата принцеса Даяна, щеше да навърши 60 години.

Останала в историята като владетелката на сърцата - красива, мила, смела, обичаща и обичана, Лейди Даяна напусна света внезапно при зловеща автомобилна катастрофа в тунела Пон дьо л'Алма в Париж и завинаги остана на 36.

Една личност с харизма на истинска кралица. Принцесата на Уелс, която посвети голямата част от времето си на обикновените хора. Която допринесе за развитието на благотворителните каузи по света. Жената, която избра любовта пред фалша, скрит зад фасадата на кралския дворец. Майката, която остави след себе си две покрусени деца - принцовете Уилям и Хари.


От свят до скандален, така беше определян животът на принцеса Даяна преди и след нейната кончина. Живот и смърт, които до ден днешен не спират да будят интерес, да вълнуват, да изненадват, да предизвикват нестихващия и обсебващ въпрос: Убийство или нещастен случай..., да раждат версии и хипотези, теории и дори шокиращи догадки и разкрития.

Заглавията през последната година са достатъчно красноречиви: „Британски агент: Аз убих принцеса Даяна“, „Изплува тайно писмо на принцеса Даяна: Какви пикантерии разкри?“, “Лейди Ди: Моята душа крещеше за помощ”, “Принцесата разкри коя е най-голямата ѝ любов”, “Уникално писмо на кралица Елизабет II след смъртта на Даяна”, “Нов филм за лейди Даяна търси причината за смъртта ѝ“ и т.н.

Четете още: Най-любопитните теории: Кой уби принцеса Даяна?


Даяна Франсис Спенсър е родена на 1 юли 1961 г. в кралското владение Сандрингам в Норфолк. Трета дъщеря на бъдещите виконт и виконтеса Алтроп. Ранните си детски години прекарва в Сандрингам. Детството ѝ е щастливо, а самата тя расте като момиче с мил и сърдечен характер. Възпитанието, което получава, е традиционното за Стара Англия: строго разписание, режим на ставане и лягане, бавачка, гувернантка, фазан на обед, продължителни разходки из парка, конна езда. Не след дълго животът на невръстната девойка се преобръща на 180 градуса. Майка ѝ - лейди Спенсър, оставя четирите си деца на баща им и заминава при човека, когото обича. Разводът оставя дълбоки белези в душата на Даяна - тя се затваря в себе си, страхува се да излиза сред хората. А на бавачката си казва: „Никога няма да се омъжа без истинска любов... Ако не съм напълно уверена в любовта, може да се случи да се разведа.“ Самата тя тогава не предпола колко права ще се окаже един ден.


Даяна Спенсър, 14 г.


Първоначално учи в Силфилд Скул Кингс Лин, Норфолк, след това в Ридълсуърт Хол в Норфолк и в девическото училище Уест Хийт в Севън Оукс, Кент.

Званието „Лейди Даяна“ получава през 1975 г., когато баща ѝ приема наследствената титла граф.

През зимата на 1977 г., преди да замине да се учи в Швейцария, 16-годишната лейди Ди за първи път среща принц Чарлз, когато той пристига на лов в Алтроп. По това време безукорно възпитаният, интелигентен Чарлз се струва на момичето само "един забавен и симпатичен младеж".

Образованието си завършва на 18 години. След като не успява да издържи изпитите за основния начален курс в престижния щвейцарски пансион, Даяна заминава за Лондон, за да започне самостоятелен живот. Отначало живее при майка си. Но след като получава от баба си малко наследство, решава да си купи свое жилище. И като всеки млад човек, който има къде да живее, но няма възможност да се издържа, работи като чисти и гледа деца, след това постъпва на работа в детската градина „Млада Англия“.


През един летен ден Даяна е в имението Сандрингам в Норфолк. Сред гостите, поканени на приема, е и принц Чарлз. Той се приближава, сяда до нея и известно време двамата мълчат. След това Даяна, преодолявайки срамежливостта си, заговаря първа, изразявайки съчувствие на принца по повод гибелта на дядо му, граф Маунтбатън, убит неотдавна от терористи… "Видях Ви на службата в църквата – казва тя… Вие вървяхте по пътеката. Лицето ви беше толкова тъжно! Сторихте ми се толкова страдащ и самотен… Някой трябва да се погрижи и за Вас…"

Цялата вечер Уелският принц не откъсва поглед от свенливата и очарователно смутена Даяна. На всички е ясно – той е избрал.

През февруари 1981 г. прессслужбата на Бъкингамския дворец официално обявява годежа на Уелския принц и графиня Даяна Спенсър. Венчавката се извършва на 29 юли 1981 г. в катедралата „Свети Петър“ в Лондон.


Това е много сложен брак между две ярки, но напълно различни личности. На принцесата ѝ е трудно да свикне с кралските норми и строгия етикет на поведение – сдържаност на емоциите, хладно отношение, ласкателство, неприкритото лицемерие. Тя е друга. Естествена, непринудена, емоционална, непокорна, свободолюбива.

В началото на 90-те между Даяна и Чарлз пропастта започва все повече да расте. Не са тайна и продължаващите отношения на принц Чарлз с Камила Паркър Боулз (впоследствие, след гибелта на Даяна, станала негова втора съпруга). Даяна не му остава длъжна. Но всичките ѝ любови завършват с крах. Тя остава сама.

Четете още: Мъжете в живота на принцеса Даяна

По време на живота си в двореца принцесата прави пет опита за самоубийство. „Моята душа крещеше за помощ. Аз се нуждаех от внимание…“, ще признае тя по-късно. Бракът им се разпада през 1992 г., след което съпрузите живеят разделени. През 1996 г. по инициатива на кралицата Елизабет II двамата се развеждат, а Даяна загубва титлата Нейно Кралско Височество и вместо това е титулувана — Даяна, Принцеса на Уелс.

След развода си Даяна се отдава изцяло на благотворителни каузи, мода и пътувания. Последната ѝ любов е Доди ал Файед - египетски и британски магнат и продуцент на филми. В онази трагична нощ е заедно с него. Той и шофьорът на автомобила Анри Пол са сред загиналите.

Въпреки огромната борба за живота ѝ, която лекарите водят, Даяна напуска този свят в 4 ч. сутринта местно време. Погребението ѝ на 6 септември 1997 г. е излъчено на живо по телевизията и гледано от близо 2.5 млрд. зрители по света.



Вижте още статии за живота и смъртта на най-обичаната британска принцеса - Даяна:

Уилям и Хари вдигат статуя на лейди Даяна

Невиждано досега писмо на лейди Даяна разказва за тегобата й

Нов филм за лейди Даяна търси причината за смъртта й

Лейди Ди: Чарлз обичаше Камила, исках да се самоубия


Британски агент призна: Убих Даяна

Историята на Даяна и Чарлз през очите на Камила

Лейди Даяна и синовете й: Болката от последния им разговор

4 пъти се опитват да крадат тленните останки на лейди Ди

Разтърсващите признания на Уилям и Хари за загубата на майка им

Тайно писмо на кралица Елизабет II след смъртта на Даяна излезе наяве