Автор
Теодор Муховски

Природен цяр от стар пчелар - какво да правим при ухапване от пчела, оса или стършел

Никак не е приятно, когато долети оса, пчела или стършел, защото може да ни нападнат и ужилят. Понякога ухапванията им може да имат дори фатални за живота последици. Това важи особено за хора с алергии. Сезонът на крилатите насекоми вече настъпва, а ние трябва да сме готови за внезапните им атаки.

Ако сте ухапани на нивото на лицето - по-точно устата или носа, това може да доведе до затруднено дишане и дори задушаване.

А ако сте алергични към даденото насекомо и не го знаете - това може да застраши живота ви. Затова при положение, че обичате да сте повече време на открито и около вас забележите да летят оси, пчели или стършели, спрете да носите дрехи с ярки цветове и не правете много резки движения. По този начин вие може да ги раздразните, а те да ви ужилят като защитна реакция.



Ако въпреки всичко насекомото ви ухапе, има природни лекове, които можете да използвате, за да предотвратите оток, болка, подуване или зачервяване.

Ето няколко полезни хитринки за неприятни ужилвания:

1. Ако имате скилидка чесън под ръка, след ужилването разтъркайте нараненото място, като разрежете предварително скилидката. Това ще облекчи веднага болката и ще подейства противовъзпалително.
2. Като противоалергичен цяр можете да ползвате сок от лимон. Полейте и разтрийте засегнатия участък от кожата.
3. Сложете на зачервеното място воден компрес, като можете да добавите и малко оцет. Същият ефект се получава и само с чист ябълков оцет.
4. Натрийте ухапаният участък с невен или босилек.
5. Залейте мястото със зехтин.
6. Навлажнете таблетка от аспирин, натиснете мястото на ужилването с нея и задръжте за минута. Това веднага ще подобри състоянието на кожата и ще намали болката и отока. Това е най-ефективният природен цяр, завещан от старите пчелари.

В никакъв случай недейте да се опитвате да вадите жилото от пчела - може да стане още по-лошо.
Винаги носете със себе си малка аптечка ако ходите на пикник или на разходки в гората - там има всевъзможни хапещи насекоми, в това число и кърлежи. Носете си спрейове за пръскане, противоалергични таблетки. Ако след ухапване забележите голям оток или силно възпаление, потърсете лекарска помощ колкото се може по-бързо.



Как да разберете какво ви е ухапало

При ужилване от оса реакцията е парене на мястото, последвано от зачервяване и подуване на участъка.

Ако ви ухапе пчела или стършел, към тези симптоми може да се добавят и силно зачервяване на кожата и втрисане. Възможно е да настъпи гадене, повръщане и вдигане на телесната температура. Има случаи и на припадъци, но те са голяма рядкост.

Важното е да не сте чувствителни на отровата от жилото на насекомите - тогава подръчните и природните средства ще си свършат работата и без лекарска намеса.

Четете още: Здраве 10-те най-полезни български билки