Възможно ли е да изградите стабилна връзка и ново семейство с мъж, който се е развел наскоро? Консултирахме се със семеен психолог, щастлив съпруг и щастлив баща на две деца, за да дадем отговор на този въпрос.

Аз често получавам писма от жени, задаващи горе-долу този въпрос „Излизам с мъж, той още не е готов за сериозна връзка, но това е обяснимо, наскоро се е развел. Как да го накарам да иска сериозна връзка?“. Веднага ви отговарям – няма начин!

Не защото той се чувства изгубен, нито защото новата му евентуална партньорка е неподходяща – а защото самият въпрос не е поставен правилно. Защо трябва да карате някого? Дори и кон не можете да накарате да пие вода, ако не е жаден. Какво остава за човека? Но хората упорито продължават да търсят някакви тайни манипулации (бели и черни магии, НЛП-методики…), за да си пийне все пак този кон от тяхната вода.

Нека бъдем честни

Общоприетото и напълно разумно мнение е, че сериозни отношения с разведен мъж можете да изградите чак на втората година от раздялата му с неговата бивша жена – когато той е поживял свободен, преодолял е болката и е способен да определи какво иска от живота си оттук нататък.

Защо не веднага?

Защото той също е изпитал негативни емоции, на него също му е било тежко (това не важи за всички, има и изключения) и той – може би – би искал веднага да създаде нещо прекрасно, но психиката му в този момент не е готова за това (ако не е работил целенасочено със специалист).

Така че започвайте връзка с наскоро разведен мъж, само ако вие сте подготвени всичко помежду ви да рухне в рамките на една година – тоест, ако и вие самите не търсите сериозно обвързване. И направете необходимата пауза, ако временната афера не ви удовлетворява.

Ако въпреки всичко не искате да чакате една-две години, докато мъжът се пребори със стреса – или се притеснявате, че друга ще го „гепи“ преди вас, спазвайте следните правила:

1. Не го подкрепяйте в обвиненията му към бившата
Прекъсвайте оплакванията, мрънкането и самосъжалението – иначе всичко това ще убие романтиката помежду ви.

2. Не разпитвайте как е станало всичко и кой е виновен
Нека той сам ви каже, когато е готов. Вие обаче запазете неутрална позиция - и си направете нужните изводи.

3. Ако той ви е разкрил нещо от предишната си връзка, не искайте повече подробности
Това няма да е във ваша полза – за мъжа жената, на която той се изповядва, се уподобява на майка му. Така че рискувате да получите в отговор инфантилно поведение.

4. Бъдете предпазливи и внимателни
Често след развод новоизпеченият ерген си намира едновременно няколко любовници.

5. Бъдете максимално конструктивни в критиката си
Не си позволявайте крайно твърди, цинични и ревниви изказвания – те ще го наранят много по-силно, отколкото един неопитен ерген. А и като цяло тези неща не влияят добре на любовните отношения.

6. Пазете междувременно и личните си граници
Това включва и да не бързате със секса! И не си затваряйте очите за груби изказвания и действия по ваш адрес. Иначе ще ги понесете в троен размер по-късно.

7. Казвайте открито какво е неприемливо за вас
Той може би ще намери у себе си сили да се промени. Ако ли не – вие не сте длъжни да си губите времето с човек, който е твърде съмнителен за вас.

8. И най-важното – не се омагьосвайте от чара му
Обърнете внимание на недостатъците му. По време на развод мъжът обикновено показва охотно мирогледа и настроенията си. Бъдете внимателни и оценявайте всичко разумно.