Автор
Woman.bg

Първият български бандонеонист Стоян Караиванов с номинация за награда за полет в изкуството 'Стоян Камбарев' 2023

Изумителният млад музикант Стоян Караиванов е първият български бандонеонист. Той свири според класическата аржентинска система. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската Академия на науките и изкуствата. Призовете му са неизброими, а сред тях е престижната награда “Олга Камбурова” в рамките на церемонията “Музикант на годината - 2021”, организирана от предаването “Алегро виваче” и Българското национално радио.



През 2021 г. Стоян завършва майсторския клас на световноизвестния бандонеонист Хуан Хосе Мосалини. Следващата година младият изпълнител работи с маестро Даниел Бинели, бандонеонист в секстета “Танго Нуево” на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини, преподавател по бандонеон в консерваторията “Едгар Варез”, Париж. Впечатляващо е, че Стоян Караиванов е основател и артистичен директор на първия танго оркестър “Libertango” (2022).

Стоян концертира на една сцена заедно със световно-признати музиканти като Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Фабио Армилиато, Маргарита Калчева, Йован Богославлевич и др. Изпълнителят е първият бандонеонист от младото поколение, който е изпълнил цялото творчество на Астор Пиацола за бандонеон и оркестър, включително е представил легендарната програма "Пиацола - Последният концерт", с която повтаря последния концерт на композитора в Атина.

За Стоян Караиванов музиката е любов: „Движещата сила, която ме кара да търся и познавам нови неща. Музиката и изкуството ме потапят в нови светове, в които не бих могъл да попадна без тяхна помощ.“



Освен Стоян, ето и останалите победители в различните области на изкуството през 2023 година, номинирани за Наградата за Полет в Изкуството. Тези изумителни артисти са нашето бъдеще: изящната поетеса-добротворец Лилия Йовнова, художникът Думисани Карамански, младата надежда на българското кино Елеонора Иванова и любимецът на Дисни, който може да озвучи сам 50 филмови героя Петър Байков.



Пет номинации, един носител на мечтаната награда! Големият победител ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв.! Най-важното обаче е, че не само той, но и останалите четирима ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливите.



Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация „Стоян Камбарев” ще се състои на 24-и април в София. Именно тогава на живо публиката за пети път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет). Финалисти тази година са Мартина Троанска, Румен Русев и Виктория Павлова.



Водещ на Галата отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу с много изненади - кино, музика и незабравими емоции!
Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.