Автор
Woman.bg

Разликите между женския и мъжкия мозък... О, да, има!

18 март е обявен за Световен ден на мозъка. По този повод припомняме няколко интересни факта за този така важен орган, както и някои любопитни подробности около разликите между женския и мъжкия мозък. О, да, има такива!

Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива. Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1424 г. С напредване на възрастта той намалява до 1395 г.

Мъжкият мозък е по-тежък от женския - най-тежкият женски мозък е 1565 г, а най-тежкият мъжки - 2049 г.

Мозъкът еволюира - през 1860 г например средният мъжки мозък е тежал 1372 г.

Най-малкият човешки мозък принадлежи на жена – 1096 г. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите, който е само 70 г, нали? ;)


Най-бурно мозъкът се развива от 2- до 11-годишна възраст. Колкото повече учим, толкова по -добре развиваме мозъка си. Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка.

Мозъчната активност е много по-интензивна в детската и юношеската възраст в сравнение със зрялата. Предаването на сигналите от нервната система към мозъка в ранния етап от живота достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%.

Най-високият коефициент на интелигентност обаче е... на жена – и това е Мерелин Мич, която на десет години е притежавала IQ, което се е равнявало на това на 23-годишна жена.

Най-високо средно национално IQ в света имат японците – 111.

Крейтън Карвело пък е името на човека с най-добрата свръхфотографическа памет – той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312 бр).

Ние, хората, използваме не повече от 5-7% от възможността на нашия мозък. Доказано е, че всички човешки същества притежават мозък, но при някои той почти не се използва.

С процеса на стареене мъжкият мозък намалява размерите си по-бързо от женския.

За решаване на една и съща поставена задача мъжете и жените задействат различни части на главния мозък.

Ако мъжът се е изгубил, той ще се опита да възпроизведе посоката на движение и изминатото разстояние. Жената в същата ситуация ще се опита да си спомни обекти, които да я ориентират в обстановката. Така е и зад волана – мъжът помни пътя по числовите измерения на разстоянието, а жената по билбордове, табели и витрини на магазини.

Мъжът запомня информацията по-бързо и реагира по-бързо.

За сметка на това пък жените могат по-често да възприемат няколко информационни потока наведнъж, а мъжете се дразнят, когато трябва да правят две неща едновременно.
Мъжете са по-силни в точните науки, жените по-лесно усвояват хуманитарни знания.

Жените са по-комуникативни от мъжете. Това качество е свързано с по-активната работата на центъра за удоволствия в главния мозък.

Тактилните усещания са по-силно развити при жените, отколкото при мъжете.

Жените използват почти три пъти повече думи през денонощието отколкото мъжете.

Жените имат по-добре развити организаторски способности.

Мъжете възприемат речта с помощта на логиката и затова чуват точно това, което се казва. Жените включват при възприятието на вербалните потоци интуиция, емоция, предишен опит, фантазия, търсят подтекст.

И още...

Интелектът не зависи от тежестта и размера на мозъка. Най-лесно тази теза може да бъде доказана с животински примери – кучето, което е едно от най-умните животни, е със среден размер на мозъка от 72 г, а свинята – със 180 г.

Двете полукълба на човешкия мозък отговарят за различни сфери на дейност. В лявото полукълбо са съсредоточени дейности, свързани с математика, логика, език и правила. В дясното пък се намират центровете на чувствата, въображението, импулсивността и философската насоченост.

Най-умният човек на света решава математически задачи на 8 месеца. Южнокореецът Ким Унг-Йонг е човекът с най-високо IQ в света. Неговият коефициент на интелигентност е 210, а този на Албърт Айнщайн е едва 160. Роденият на 8 март 1972 г. Йонг решава алгебрични задачи на 8 месеца, на две години знае четири езика, а на четири посещава университет.

Мъжете са по-уязвими към самотата. Това твърди Луан Бризендайн, професор в Калифорнийския университет в Сан Франциско и авторка на книгата „Мъжкият мозък".

Жените не са по-емоционални от мъжете, както някои учени твърдят. Или поне не и в началния етап от живота си. Изследователи са открили, че малките момченца са много по-емоционални и експресивни от малките момиченца. Проучване, публикувано в Скандинавски журнал по психология, доказало, че дори и зрелият мъж има малко по-силни емоционални реакции от жената, но това е миг, преди да осъзнае чувствата, които изпитва, след което в мозъка му заработват други фактори. Какво да ги правиш, мъже!

Четете още: Реалната възраст на човешкия мозък