Ако сте „нощна птица“ и като истински звездобройци си лягате в късни доби, а сутрин са ви нужни сили за цяла рота, за да отворите клепачи, имаме добри новини за вас!

Скорошно проучване установи, че хората, които ненавиждат от дъното на душата си първите зари на слънцето и стават с мъка от леглото в ранните часове на деня, са по-интелигентни от останалите.

Проучването се нарича „Защо нощните птици са по-интелигентни“ и е публикувано през 2019 г. Според него хората, които умеят да игнорират „алармата“, за да доставят на организма си поне още малко доза сън, са по-интелигентни. Или поне така твърдят авторите на изследването – Сатоши Каназауа и Кая Перина.

Ако се вслушвате в това, което иска и от което се нуждае тялото ви, а именно – повече сън, това е признак, че сте сериозен човек, на когото може да се разчита. Вие сте амбициозни, отговорни и по-бързо решавате проблемите.

Сега, със сигурност ще попитате: Що за сериозен човек може да бъде този, който се успива сутрин? Истината е, че на подсъзнателно ниво този човек съзнава потребността на организма си и се стреми да му достави необходимата доза заряд, за да може, след като се събуди, да заработи пълноценно и на пълни обороти.

Авторите на изследването твърдят още, че хората, които стават трудно рано сутрин, са по-креативни и независими личности. Те, също така, са оптимисти, които вярват, че ще се справят с всяка една задача.

Според едно друго, по-старо, проучване от 1998 г., проведено от Университета на Саутхемптън, съществува връзка между късното ставане и успеха. Учените направили анализ на социалното и икономическото положение на 1229 души и го свързали с навиците им през нощта.

Резултатите показали, че хората, които си лягат след 23 ч. и стават след 8 ч., дават по-добри резултати на работните си места, печелят повече пари и, забележете, са по-щастливи.

Тук няма да спорим върху вероятността, че може би пък хората, които спят до късно и се радват на по-високи доходи, са на високопоставени позиции и могат да си позволят да си поспиват повече.



От друга страна обаче, добре е да знаем, че големите количества сън не са особено полезни. Експертите са категорични, че възрастните се нуждаят средно от 7-9 часа на нощ, за да бъдат здрави и ползотворни през деня. Така че, наслаждавайте се на съня, но с мярка!

Четете още: Няколко трика за пълноценен сън