Автор
Цвета Герчева

Санторини - хипарският рай, който може да промени живота ти

Вероятно няма човек, който да не е чувал за Санторини – прочутият гръцки остров с бели варосани къщички и църкви със сини куполи. Ние в Woman.bg обожаваме да пътешестваме, затова решихме лично да се уверим в емоцията, наречена Санторини.
Купуваме low cost билет до Атина (пътят е само час), а след това отново се прекачваме на нискотарифна компания до Санторини. Пътят излиза не повече от 100 лв. в посока, а самолетът безспорно е най-добрият начин да се придвижите до острова. Ако изберете да отидете с кола, е добре да знаете, че магистралните такси от Солун до Атина никак не са малки, а ферибoтът от гръцката столица до смия остров освен, че пътува часове, също е доста солен.


Летището на Санторини може леко да отчая всеки турист с романтична нагласа за света – но пък ако веднъж кацнете на острова, няма да искате повече никога да си тръгнете. Всъщност Санторини е откритие на хипи движението от миналия век. Скалистият висок бряг и спиращата дъха гледка може да възбуди всичките ви сетива – именно затова и хипитата решават през 70-те да се заселят на това парче земя насред лазурното гръцко море.


Тук те намират перфектното място за основаване на своите комуни. Заклетите хипари така се влюбват в Санторини, че само след две десетилетия почти всеки турист знае за острова, за който се носят романтични легенди за залези, спокойствие и красиви емоции. такива, каквито само едно хипи може да оцени и усети. Днес тази красота е превърната в туристически продукт, който все пак е запазил чара на вярата в един по-добър, освободен и справедлив свят.


Към днешна дата Санторини е в топ класациите за най-харесван остров в света. Романтичните гледки към морето и вулканите Неа Камени и Палея камени го превръщат в една от най-предпочитаните дестинации за сключване на брак или сватбени пътешествия. Азиатците дават хиляди, за да наемат стаята с перфектна гледка за първата си брачна нощ, а европейците и американците се тълпят на огромни групи, изпращайки залеза над Оя.

Магаретата са един от основните начини за придвижване из малките улички на градчетата, а пък ако искате да се раздвижите има страхотен пешеходен маршрут по ръба на вулкана от Фира към Оя, който се взема за няколко часа и предлага спиращи дъха гледки.


Санторини има и няколко страхотни плажа, които обаче нямат нищо общо с традиционната гръцка ивица. Водата е студена почти до края на юни, а пясъкът не е ситен. Но пък са екзотични. Най-популярен е черния плаж, но безспорно най-интересен е червеният. На брега на морето край червения плаж има и стара фабрика за доматени консерви, която днес има и малко магазинче, от което можете да си купите гривна или колие, изработено от стара метална кутия от гулаш.


Изненадата за небцето на Санторини са доматените кюфтета, прекрасната морска храна и не на последно място виното. Лозите на острова растат много ниско до земята и са доста по-дребни и ниски от нашите тук в България. Затова пък гроздовете, които лежат почти на топлата вулканична почва, събират в себе си слънцето на Средиземноморието и всеки, който опита вината от Санторини, може да усети топлината и меките им аромати. Сред най-добрите винарни на острова е Санто, а ако решите да я посетите за дегустация на залез, ще си подарите едно от удоволствията, за които си заслужава да живеете – приказна гледка, приказно вино и приказен спомен от хипарския Санторини.