Секс в космоса: Новата научна дисциплина, която астронавтите на НАСА ще изучават

От НАСА разкриха, че се обмисля създаването на научна дисциплина, изучаваща секса в космоса. Това е „от решаващо значение“ за бъдещи мисии на дълги разстояния до Луната и Марс, които биха могли да държат астронавтите далеч от Земята в продължение на години.

Това беше казано в отговор на предложение от екип от петима канадски учени, които в края на миналата година призоваха големите световни космически агенции да приемат нова научна дисциплина, изучаваща спецификите на секса в Космоса.

Тази нова дисциплина, твърдят те, може да се окаже решаваща за успеха на планираните усилия за придвижване по-дълбоко в Космоса и потенциалното изграждане на човешки селища извън Земята. Те нарекоха тази нова област на проучване „космическа сексология“ - научното изследване на извънземната интимност и сексуалност.



Разбирането на секса и как той ще се случва в среда с ниска гравитация е от съществено значение за успеха на мисиите в дълбокия космос и изграждането на селища извън света, обясниха учените от университета Конкордия в Монреал.

Докато хората, които отиват в космоса за дълго време, в момента са професионални астронавти, в бъдеще вероятно все повече цивилни, включително влюбени двойки, ще се впуснат в орбитално пътешествие.

Сексуалната интимност е жизненоважна за физическото и психическото здраве на повечето хора, така че астронавтите в многогодишните мисии трябва да поддържат някакъв сексуален живот, докато пребивават в Космоса, уточняват още експертите. Знаем, че космическата среда може сериозно да изкриви много телесни процеси, следователно сексът и интимността в тези условия няма да бъдат като на Земята.



Мария Сантагуида, психолог от университета Конкордия и един от съавторите на предложението, отбелязва, че тя и нейните колеги не са първите, които подчертават важността на изучаването на секса в Космоса. Изследователи от различни дисциплини и континенти прокарват тази тема от поне 30 години.

Въпреки това НАСА дълго време избягваше въпроса за секса между астронавти, като преди това категорично подчертаваше, че „никога хора не са правили секс в космоса“.

Саймън Дюбе, психолог от университета Конкордия и съавтор на предложението за космическа сексология, добавя, че всички изследвания досега са се занимавали само с една тясна част от човешкия сексуален опит - репродукцията. Никое изследване не се е занимавало с интимните взаимоотношения в Космоса. Космическите агенции категорично не искат да говорят за секс. Разбира се, те планират амбициозни изследователски проекти, като проекта на НАСА „Артемида“, който ще включва продължителен престой на Луната и след това евентуално на Марс. Тези мисии могат да оставят малки екипи астронавти в Космоса в продължение на години. Но според редица наблюдатели, НАСА и други големи космически агенции отдавна се страхуват, че интимните отношения могат да застрашат стабилността на екипажа, вместо да допринесат за психическото и физическото благополучие на астронавтите. Затова те традиционно призовават за сексуално въздържание при мисиите.

Но понякога се появяват слухове, че астронавти са нарушили мълчаливите правила. През 1992 г. двама астронавти от НАСА, Марк С. Лий и Ян Дейвис, се влюбиха и тайно се ожениха по време на обучението си, а на началниците си разказаха за връзката си, когато вече беше твърде късно да променят мисията. Затова те отидоха в Космоса заедно, предизвиквайки множество таблоидни клюки. Но те бяха първата и последната брачна двойка астронавти, която напусна Земята заедно.

Валери Поляков, руски космонавт, който прекара 437 денонощия в Космоса през 90-те години на XX век, отбелязва в своя дневник, че психолозите са му препоръчали да вземе със себе си секс кукла, както и че на станцията имало филми за възрастни, но той отхвърлил всякакви подобни препоръки.

Все пак от НАСА неотдавна обявиха, че са провели изследвания върху репродуктивната физиология при няколко вида, включително червеи, охлюви, медузи, риби, жаби, гризачи. Доклад, публикуван от учените Алекс Лайендекер и Шона Пандия през 2018 г., обаче твърди, че данните, получени от тези експерименти, са оскъдни, често противоречиви и не предоставят достатъчно информация, тъй като са събрани върху животински модели и може да не се отнасят за хора.

Ето защо канадските изследователи призовават за по-добре организирани и щателни изследвания на човешката възбуда в космоса.

Четете още: Бруклин Бекъм и любимата му ще прекарат медения си месец в космоса