Според специалистите позите, в които можете да изпитате удоволствие от секса, са различни в зависимост от това дали сте на 20 или на 50 години. Много двойки не го знаят и затова с годините интимният им живот се влошава. В тази статия ще ви представим позите, които ще ви помогнат да се насладите на секса на всяка една възраст.

Някои неща с годините стават само по-хубави – като качественото вино. Много двойки с възрастта изпитват все по-голямо удоволствие от секса, престават да се притесняват от партньора си, започват да споделят без срам желанията си. Обикновено партньорите с времето се научават да си доставят взаимно наслада, добиват представа какво възбужда тях самите и половинките им. Въпреки това има и доста двойки, които след 20 години брак изведнъж осъзнават, че не са правили секс от месеци или дори години.

Загубата на интерес към секса може да се дължи на много фактори – напрежение във връзката, психологични или физиологични проблеми, вътрешни бариери. Но сексолозите са стигнали и до извода, че една от основните причини е зле подбраната поза. 50-годишните партньори често просто вече не могат да правят секс в същите пози, които са харесвали преди 30 години. С възрастта тялото се променя, вече не е толкова издръжливо и гъвкаво. В тази статия ще ви разкажем на кои пози да наблегнете, за да се радвате на хубав секс през всички десетилетия от живота си.

От 30 до 40 години


Повечето от нас след 30-ата си годишнина започват да се замислят сериозно за деца. Раждането се отразява на много аспекти от живота на родилката – включително и на желанието ѝ да прави секс. При някои родилки болките в кръста и таза могат да не преминат в продължение на до две години след раждането. Причината за това е, че плодът дълго време е притискал с теглото си гръбнака на майката. Болката и неприятните усещания в интимните части след раждане могат да попречат на жената да се наслади на секса.

В този случай специалистите ни препоръчват „кучешката“ поза – при нея натоварването отива в ръцете и коленете, а гръбнакът е отпуснат. Но дори ако родилката не страда от болки в областта на таза, интимните ѝ части могат да са все така чувствителни и резките движения да ѝ причиняват дискомфорт. Според сексолозите позата „лъжички“, при която партньорите лежат настрани, обърнати в една и съща посока, е най-щадяща за жената, защото в тази позиция тя може да контролира скоростта на фрикциите и дълбочината на проникване.

От 40 до 50 години


След 40-ата си годишнина много хора за пръв път се сблъскват с хронични болки в кръста, тазобедрените стави и прасците. Причина за това е притискането на седалищния нерв. Повечето двойки се опитват да намерят пози, в които да не изпитват болка и неприятни усещания. При това обаче все така им се иска да внесат някакво разнообразие в сексуалния си живот. Ето една поза, която не създава дискомфорт и не засяга притиснатия седалищен нерв: мъжът е легнал по гръб, а жената го е яхнала с гръб към него. При това е важно партньорката да не се навежда напред, защото така може да засили болката в ставите. Според сексолозите хората често забравят за тази поза, докато тя може съществено да разнообрази сексуалния живот.

Можете да пробвате и модифицирана „кучешка“ поза. Мъжът отново е отзад, докато жената се е подпряла на предмишници възможно най-ниско, повдигайки седалището. За предпочитане е партньорката да подложи под гърдите си няколко възглавници, за да не натоварва гърба и раменете си.

От 50 до 60 години

Както може би знаете, през менопаузата понижените нива на естрогена стават причина за сухост във влагалището, нарушения на микрофлората, а понякога и за спускане надолу на тазовите органи и незадържане на урина. Заради намаленото количество естествена смазка и понижената еластичност на тъканите, при секс могат да възникнат болки и дискомфорт. При това мъжът вече не е толкова издръжлив, колкото е бил преди десет години. Част от тези проблеми могат да се решат с помощта на лубриканти и медикаменти, повишаващи потентността. Сексолозите обаче ни съветват да обърнем внимание и на позите.

Един от най-добрите варианти е мъжът да е седнал на леглото или във фотьойл, докато жената е върху него и е опряла колене в повърхността, на която той седи. Така партньорката сама контролира дълбочината на проникване и скоростта на движение, за да не изпитва болка. Разбира се не бива да забравяме и мисионерската поза. Мъжът може без проблем да издържи теглото си, подпрян на лакти и на леко свити колене. В тази поза той ще има свободата да извършва точни ритмични движения, без да причинява неудобство на партньорката. Ако тя изпитва болки в гърба, препоръчително е да подложи възглавница под кръста си. Това ще спомогне и за по-широко „отваряне“ на влагалището, което е важно при недостиг на естествена смазка.

Сексолозите препоръчват и позата с жената отгоре, но в леко променен вид. Жената не бива да се опира само на коленете си, може да се подпре и на ръце леко назад. Коленете трябва да са свити под остър ъгъл, за да не се натоварва кръстът. При това мъжът може да придържа партньорката с ръце и да ѝ помага да се движи.

От 60 години нататък

Около 30 % от мъжете и жените на възраст над 60 години страдат от артрит. Именно затова на тези години е добре да се откажете от позите, които натоварват коленете и тазобедрените стави – като например „кучешката“ поза. Вместо това правете секс в изправено положение с гръб към партньора.

Ако страдате от болки в гърба и кръста, не изкривявайте гръбнака и избягвайте позите, при които лежите по корем – те ще влошат положението. В този случай подходяща за вас поза ще е мисионерската. Не забравяйте и позата „лъжички“ – партньорката може да подпре горния крак на висока възглавница, за да осигури по-лесно проникване. Може да пробвате и позата с партньора седнал отдолу, партньорката отгоре – но за да не се натоварват излишно коленните стави, жената трябва да има възможността да е стъпила на пода.

Друг проблем на менопаузата е изтъняването на лигавицата на влагалището. Заради дефицита на естроген жлезите, произвеждащи естествена смазка, атрофират, а лактобактериите, които поддържат нормалното състояние на вагиналната флора, намаляват. Образува се нездрава микрофлора. Възможно е и отпускане на стените на влагалището – след 60-тата годишнина рискът от възникване на този проблем нараства неколкократно. Всичко това се отразява неблагоприятно на интимния живот. Но ние въпреки това ви пожелаваме да останете сексуално активни и да изпитвате удоволствие от секса до дълбока старост!