Автор
Весела Георгиева

Сериозно ли: Две деца останаха без майка, защото тя... "изтеглила късата клечка"

29-годишна жена си отиде от този свят. Тя влиза в болницата, за да роди, но никога няма да излезе от лечебното заведение. Бебчето, на което даде живот, ще расте без да знае що е то майчина ласка, а другото ѝ дете ще остане завинаги белязано от скръбта. Че някой е отнел най-скъпото му.

„Първо ще си погреба женичката и после ще си взема детето. Отговорност ще търся до последно. Искам да съм последният човек, който изтърпява тази мъка”. Това са думи на Мартин Симеонов - съпруг на починалата 29-годишна жена.

Той разказва, че по време на раждането детето се задушава и се налага да бъде направено цезарово сечение.

„То е извадено живо и здраво, проплаква веднага. Жена ми също е добре. 14 часа след това, цяла нощ сме си писали. Имаше страшно силни болки, по нейни думи. Гледах да я успокоя, че докторите си знаят работата. Постоянно ми се оплакваше, че много я боли. В 3:40 ч. сутринта ми пише: „Ох, тази сестра хърка. Ще изпусна шишето да я събудя”, разказва още съсипаният баща, цитиран от Нова тв.

Според него никой не е проверил какво се случва с жена му.

„Не може да я оставиш и да легнеш да си спиш. Въпросът ми към АГ „Канев” е откога децата се носят при родилките в интензивно отделение. На нея два пъти са ѝ го занесли в 3:30 ч. през нощта”, казва още мъжът.

От болницата пояснили, че причината за смъртта е белодробна емболия.

„Това ми го казаха, когато бях до трупа ѝ. Всички се бяха събрали като аптекарски шишета и се бяха наговорили. Тя е починала в 6:58 ч., а те ми се обадиха в 8 ч. Казаха, че сме изтеглили късата клечка. И че на 1000 родилки умира една. Обясниха ми го съвсем нормално, без никакви притеснения”, разказва още мъжът.

„Тя става, за да повика жената, че много я боли и се свлича на земята. Кога са я намерили - не е ясно… Когато са се наспали”.

Детето е момченце, живо и здраво е и се казва Белослав. „Тя много държеше на това име. Всеки ден идвам и си го гушкам, защото е частица от нея. Нямам врагове, но на най-големия си враг не пожелавам такова нещо”, казва още Мартин.

„Тази, която е правила операцията, вече е била осъждана веднъж условно. Би трябвало сега да влезе в затвора и да излежи присъдата си”, коментира пък бащата на мъжа, загубил съпругата си.

Невероятно, нали? Невероятно е, че в болниците ни работят хора, на които не им пука за човешкия живот. Хора, които не трепват, когато някой моли за помощ, хора, които могат да попълват спокойно документи, докато пред тях някой буквално си отива... Помните ли случая с жената, починала пред регистратурата?

Да, прокуратурата се е самосезирала. И какво от това? За колко подобни случая сме чули, колко жени не успяха да видят рожбите си? А за колко медицински лица сте чули да са били наказани, осъдени? Всяко чудо за три дни. Мъртвият си е мъртъв, за другите животът продължава.

И тази жена, която е имала лошия късмет да "изтегли късата клечка", си е платила да бъде забравена и да умре в страхотни болки.

Жестоко е. Нечестно е. Нечовешко е. Да оставиш две невръстни деца без майка. Да спиш спокойно, докато някой се бори за живота си. И остава ни едничката надежда, че тук може и да няма възмездие, но там, горе, има.