Шоколад и кафе - има ли по-вкусна комбинация? Ние, Лора и Стоян, често обичаме да приготвяме десерти с нея, а днес ще ви представим една от любимите ни - шоколадов чийзкейк с еспресо! Ето какво ще ви е необходимо за тази отлична рецепта:

Време за приготвяне: 1 час
Време за охлаждане: 8 часа
Порции: 8-10

Продукти за основата:
200 г бисквити Орео
115 г разтопено масло
½ ч.л. смляно кафе

За пълнежа:
400 г разтопен шоколад
1 ½ ч.л. смляно кафе
350 г Philadelphia Milka
350 г Philadelphia Original
200 г захар
1 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. какао на прах
200 мл пълномаслена сметана



За ганаш с еспресо:
230 г шоколад
250 мл пълномаслена сметана
60 г меко масло
1 ч.л. смляно кафе

За гарниране:
Кафе на зърна
Настърган шоколад


Начин на приготвяне:

Към смлените бисквити добавете смляното кафе и разтопеното масло. Разбъркайте до получаването на еднородна смес и разстелете във форма с падащо дъно и диаметър 22 сантиметра. Притиснете добре и оставете в хладилник за 30 минути.

В голяма купа сложете Philadelphia Original и Philadelphia Milka и разбийте с миксер. Прибавете захарта, какаото и смляното кафе и разбийте отново.

Добавете ваниловият екстракт и сметаната и разбийте за 2 минути. Прибавете разтопеният шоколад и разбъркайте с шпатула.

Изсипете пълнежа върху охладената основа, загладете и приберете в хладилник за поне 6 часа.

Изсипете шоколада за ганаша в купа. В малка касерола налейте сметаната и я загрейте, без да кипва.

Излейте върху шоколада и разбъркайте добре, докато шоколада се разтопи напълно. Прибавете нарязаното на кубчета масло и смляното кафе, разбъркайте и оставете на стайна температура за около час, за да стегне леко.

Ползвайте около 2/3 от ганаша, за да залеете охладеният чийзкейк и отгоре настържете малко шоколад. Приберете в хладилник за 30 минути.

Останалият ганаш прехвърлете в пош със звездовиден накрайник и оставете на стайна температура до момента на сервиране.

Гарнирайте чийзкейка с розички от останалия ганаш, шоколадови стърготини и зърна кафе.

(в материала има продуктово позициониране)