Автор
Антония Михайлова

Щастието да имаш дете в България: Над 20 хил. лв. кредити и лишения

Представяме ви Виктория и Камен – една от двойките, които се включиха в четвъртото издание на кампанията на ДНК "Направи го сега". Те ни допуснаха в своя личен свят, споделиха ни за предизвикателствата по пътя към мечтаната бременност и с удоволствие биха искали да вдъхнат надежда на други семейства, преживяващи трудни моменти, че винаги има надежда.


Виктория и Камен

"Здравейте, нашата история започна преди повече от 7 години. Казвам се Виктория и съм на 27 години, а приятелят ми е Камен на 34 години", започва разказа си Вики. "И двамата сме от град Плевен. Аз съм начален учител, а той е управител на шивашко предприятие. Имаме силна и сплотена връзка, изпълнена с разбирателство и безгранична любов. Пиша ви както с радост, така и с мъничко тъга. Минаха около 3 години борба, за да имаме дете. Имам две несполучливи бременности, които ни взеха доста, но пък равносметката е, че сякаш ни дадоха повече. Взеха ни щастливите мигове, приятните емоции, свързани с бременността, усмивките на роднини и приятели. Когато ни се случи за пръв път да загубим дете, си казахме, че така ни е било писано и си мислехме, че сме го преживели. Започнахме да търсим причината. След няколко месеца бяхме пак щастливи, но отново за кратко. Тогава осъзнах едно, че няма как да се преживее първата загуба и още по-малко втора такава. Правихме всичко, което зависи от нас – прегледи, изследвания, вливания, инжекции, не пропуснахме нито едно предписание на лекарите. Но, за съжаление, отново преживяхме същото. Както споменах, тези загуби всъщност ни дадоха повече… Повече подкрепа, повече време за разговори и размисъл, повече емоционални пътувания, повече страст и любов един към друг. Само ние си знаем какво ни костваше и какво сме преживели от емоционална и финансова гледна точка. За щастие, лошите времена приключиха, сега можем да се похвалим с хубавата новина на 2020 година – бременна съм с момче. Обичаме се, радваме се, притесняваме се, подкрепяме се, плачем – точно като едни истински бъдещи родители!"



В писмото си Виктория споделя и надеждата си да имат с партньора ѝ щастливия шанс да отгледат детето си в България. "Малко ми е трудно да правя планове за нероденото ни момче (от опит не правя такива). Но няма да скрия, че мечтая за голямо семейство и деца с прекрасни качества, богати с идеи и цели. Ще дадем всичко от себе си да възпитаме в тях смелост, добрина, разбирателство и любов. Ние го направихме СЕГА с любов и отговорност."

На въпроса какво трябва да се промени в средата, за да се раждат повече деца, Вики споделя огорчението си по отношение липсата на достатъчно добра финансова подкрепа към по-голям кръг от двойки с репродуктивни проблеми у нас:

"Преди да се сблъскаме с този проблем не очаквахме, че млади хора без вредни навици, практикуващи здравословен начин на живот, могат да се намират в подобна ситуация. Тъжно е, че финансирането от държавата е само и единствено за инвитро процедурите. Хора като нас, които имат имунологични проблеми, нямат право на нито едно изследване по здравна каса. Леченията са доста скъпи и оставаш в чудене откъде да намериш 1200 лв. за едно вливане, което може би ще даде очаквания резултат, но не е сигурно, а се налага да опиташ. Срещам все повече млади хора с такива проблеми и няма кой да им помогне. Нашето сегашно щастие ни струва над 20 000 лв. кредити и лишения. Ненужно изпити лекарства и манипулации, които ни увреждаха допълнително. Нямат значение парите, когато говорим за здраве, но всеки заслужава своя шанс да стане родител, нали?

Историята на Виктория и Камен е част от кампанията "Направи го сега – ДНК на бъдещето". Целта на проекта е да вдъхнови и насърчи всички двойки, които не страдат от репродуктивни проблеми, да не отлагат появата на първата си рожба за по-късен етап от живота им, когато може вече да е късно.

Четете още: Да напуснеш съпруга си, за да намериш щастието: Историята на една многодетна майка