Автор
Пепа Попова - Пепита

Щастливи и успешни деца? Тайната е в добрата закуска!

Дойде ли септември неминуемо спомените за училище нахлуват. И въпреки, че за мен отдавна са отлетели всички онези ученически трепети и вълнения, през този месец винаги ме обзема носталгия по безгрижните дни, верните приятели и любимите учители. Точно по това време на годината някак си съвсем естествено посягам поне веднъж към плисираната карирана пола над коляното или колежански лек пуловер, заплитам косата си в странчина плитка и слагам любимите си мокасини...
Точно по това време на годината се сещам за цветните кутии за храна и ги строявам в бойна готовност, приготвям и две раници, куп тетрадки и училищни пособия.
Да, като майка на две момчета в училищна възраст септември продължава да бъде за мен специален месец и определено моментално променя графика ми и приоритетите след дългите и относително доста по-безгрижни летни дни.
Има нещо особено в началото на есента – сякаш началото на учебната година и края на лятото ни карат да се стегнем, да минем в по-работен режим, да бъдем отговорни.
Тук е моментът да си призная, че сред най-големите ми отговорности като родител бе да науча децата си на любов към здравословната храна от много малки, защото правилното хранене определя успеха на подрастващия човек, в основата на който е емоционалния интелект.



Специалистите казват, че от това дали детето ще заобича в детството си кисело мляко, плодове и зеленчуци или регулярно ще се храни с фаст фууд и газирани напитки, зависи не само физическото му здраве, но и фундаментални неща, като предразположеността към ученето и по-нататъшната успешна кариера, възможността да стане душата на компанията или да създаде здраво и щастливо семейство.

Всъщност дали успехът, кариерата и семейството зависят от киселото мляко или ябълката не знам, но знам, че всеки път, когато съм пренебрегвала правилното хранене в училище преди години, или на работното си място сега, винаги, винаги съм се чувствала доста неспокойна и тревожна, което, разбира се, е оказвало своето отражение на резултатите в негативна посока... Ех, тези специалисти – в крайна сметка винаги се оказват прави!

Именно заради тях (специалистите) до строените раници от 15 септември нататък винаги има приготвена кутия с полезна храна. Предпочитам сама да направя закуската на момчетата си, за да съм сигурна какво хапват, докато са в училище.


Знам че няма магическа храна, която да превърне детето в гений, но със сигурност има храни, които могат да подпомогнат когнитивните способности на малките ни герои. Като едни от най-полезни за здравето на мозъка храни са риба, чисто месо, боб и мляко. И ако първите три супер-храни обичайно присъстват на трапезата ни вкъщи, гледам поне млякото под някаква форма да присъства винаги в кутията им за храна. Ето защо винаги разчитам на Arla. Крем сиренето на Arla се произвежда само от четири естествени съставки - свежо мляко, сметана, сол и закваска.Трайността на продуктите се дължи единствено на специалната херметична опаковка, която успява да запази съставките свежи за консумация. А когато отворя кутийка Arlа (и вие можете да се убедите сами), от нея обикновено отцеждам мъничко цвик - доказателството, че в това крема сирене има истинска, натурална млечна култура.

Към крема сиренето добавям малко антиоксиданти, които стимулират паметта, като витамин А, С и Е под формата на зеленчуци, слайс ементал Arla, богат на калций и за финал пакетирам цялото това вълшебство в парче прясно изпечен хляб, в който има фибри и витамини, които подпомагат развитието на способността за внимание и концентрация, като същевременно осигуряват на детето необходимото количество енергия.

И воала - перфектният сандвич за щастливи и успешни деца е готов.


Ако сте от майките, които искат най-доброто за децата си - отделете 10 минути сутрин и направете по един вкусен сандвич на децата си. Поне със сигурност ще знаете, че наследниците ви хапват нещо качествено. А качеството е важно. Във всички сфери на живота, нали?

(в материала има продуктово позициониране)