Повече от три месеца, откакто новият коронавирус тормози човечеството, учените все още се мъчат да намерят лек и ваксина срещу него. Имайки предвид факта, че става въпрос за нов вирус, непознат до този момент на човечеството, напълно разбираемо е изнамирането им да се забави във времето. Не така обаче стоят нещата със симптоматиката на заболяването, над която днес вече учените имат достатъчно ясна представа.

Китайски лекари представиха в хронологичен ред, по дни, проявата на всеки един от симптомите, подсказващи за наличието на КОВИД-19, разки Daily mail.

Общо взето заключението на медиците звучи така: Най-тежко засегнатите имат затруднения с дишането в рамките на пет дни и се нуждаят от интубация до осмия ден. Но повечето хора, заразени с вируса, се възстановят напълно до седмица.

За основа на изследванията са взети историите на заболяванията на пациенти от две болници в Ухан, които са постъпили в тях след 29 декември 2019 г. и са били изписани или починали до 31 януари 2020 г.

1-4 ден

Заразените изпитват треска вследствие на високата температурата. Това е основният симптом. Той е почти винаги придружен от чувство на отпадналост, мускулна болка и суха кашлица. При по-малко от заболелите може да се наблюдава гадене и диария, които обикновено се появяват два дни преди високата температура. Горепосочените симптоми първоначално протичат в по-лека форма, което обикновено остава у болните грешното впечатление, че не са повод за притеснение.

5-6 ден

Заразените започват да чувстват затруднение с дишането. То е по-силно изразено при по-възрастните хора, които имат и други съпътстващи заболявания.

Ден 7

Проблемите с дишането се усилват. Изследванията сочат, че именно през този период при повечето хора симптомите отшумяват.

Ден 8-9

Около 15% от всички заразени с КОВИД-19 развиват през тези дни признаци на синдром на остър респираторен дистрес, което означава, че белите дробове не могат правилно да снабдяват жизненоважните органи с кислород.

Ден 10-11


Това са дните, в които на тази категория пациенти се налага да постъпят за интензивно лечение. Появява се болка в корема.

Ден 12

Пациентите започват да се чувстват по-добре и температурата се възстановява.

Ден 17

Обикновено това е денят, в който състоянието на болните е стабилизирано. Трябва обаче да се знае, че кашлицата не изчезва веднага, което е нормално. Тя е вторичен симптом, който постепенно отшумява във времето.

Четете още: 7 неща, които оздравелите от коронавирус искат да знаете