Всички мечтаем за вълшебно хапче, което да лекува всяка женска болест – от предменструален синдром и заболяванията на женската полова система до ниско либидо.

Е, колкото и да не ви се вярва, такова наистина съществува и то се намира в кухненското шкафче на всяка една от нас. Става дума за подправката сминдух, известна предимно като неделима съставка на шарената сол, както и като вариант на добре познатото къри. Родината на това растение е Средиземноморието.

Трябва да се спомене, че чимен се казва само на семената, а сминдух на цялото растение. У нас по.често е наричан сминдух или сминдул, а чимен е турската дума на растението. Той е добре познат в Китай, Индия и Северна Африка.

Използва се за облекчаване на проблемите, от които страдат жените по време на менопаузата. Но това далеч не е всичко, на което тази чудотворна билка е способна.

Учени от Индия установиха наскоро, че проблемите в леглото рязко намаляват при 42% от жените, приемали дневно по 500 мг билкова добавка от сминдух. Тези, които страдали от вагинална сухота или болка по време на секс, започнали да изпитват повече удоволствие от сексуалния контакт. Усещането за дискомфорт не само че изчезнало, но едновременно с това желанието за секс се увеличило значително.

В проучването участвали 48 жени. Подправката помогнала за изравняване на хормоналния баланс, за повишаването на тестостерона и естрадиола.



Експертите са категорични, че ключът към "стимулиране на сексуалния интерес и поддържането на желанието" се крие в увеличеното количество тестострен. Освен че увеличава притока на кръв към гениталиите, той стимулира и по-добрата хидратация на гениталиит, което е от голямо значение за по-лесното проникване във влагалището и по-силните усещания. „Резултатите показват, че сминдухът помага за постигането на хормонален баланс и за намаляването на сексуалните проблеми", отбелязват още от екипа, ръководил проучването.

И това не е всичко, което може да се каже за сминдуха! Доказано е, че тази подправка умело се бори с възпаления, подобрява храносмилането и репродуктивните функции, регулира кръвната захар и теглото, подсилва имунитета, грижи се за здравето на кожата и косата.

Неслучайно в Аюрведа сминдухът се препоръчва на хора, на които не им достига телесна топлина. Те обикновено са с отслабен имунитет и лесно настиват. Чаят от сминдух има затоплящо действие и подсилва имунната система.

Семената от въпросната вълшебна билка са особено благотворни и за кърмещите майки, тъй като консумацията им стимулира образуването на кърма.

Важно! Бъдете внимателни с количеството. Прекаленият прием на сминдух може да причини подуване на стомаха и газове. Не го консумирайте заедно с медикаменти за разреждане на кръвта и такива, предписани за лечение на нарушения в кръвосъсирването. Същото се отнася и за хора с язви на червата и стомаха.
Сминдухът трябва да се избягва и от бременни, тъй като може да предизвика преждевременно раждане.

Сминдух може да бъде намерен във всяка хранителна верига. Стойността му възлиза средно на 1.50 лв. за 50 г.

Четете още: Златни правила за уникален секс при жените