Тя се казва Сара Брукс и ако сте се запътили към соларно студио в Лондон, е доста възможно да бъдете спрени пред вратата от тази дама с молба да не влизате.

43-годишната жена се опитва да откаже колкото се може повече хора от решението им да чернеят чрез солариум. Освен това признава, че доста често изпитва непреодолимо желание да влезе в някое подобно студио и да започне да умолява работещите там да го затворят.

Причината е, че Сара е твърдо убедена, че е развила най-тежката форма на меланома именно заради солариума.

"Абсурдното е, че цял живот съм се пазила от слънцето. Никога не съм обичала да се пека. Близките ми дори шеговито ме наричаха вампир, защото постоянно се криех от слънцето и винаги на плажа седях на сянка под чадъра", разкрива Сара – омъжена и майка на две деца.

"Но когато близка приятелка се омъжваше и аз бях поканена за шаферка, ми се наложи да отида на солариум. Бъдещата булка заяви, че не иска шаферките й да са бели като платно и че тя ще поеме разходите ни по чернеене. Тъй като имам сериозна алергия към доста видове козметични средства, реших, че спрей тенът не е за мен и е по-добре да направя няколко посещение на солариума. Решение, за което днес съжалявам горчиво", искрена е Брукс.

Дамата прави няколко сесии по три минути в соларно студио, които са платени от булката.

"Въпреки солариума бях все още значително по-светла от другите шаферки, просто защото съм много бяла", споделя Сара.

Тя допълва, че след сватбата повече не е стъпила в студио за изкуствен тен, но въпреки това четири години по-късно – през 2016, бенка на ухото й се възпалява.

"Докато шофирах, по-малкият ми син ме бутна по ръката и притеснено заяви: "Мамо, ухото ти кърви." Оказа се, че бенка в задната част на ухото ми се е разранила. Отидох до аптеката, изписаха ми мазило и ми казаха, че е някакво възпаление. Все пак ме посъветваха, ако се подуе допълнително да отида на лекар. Бенката обаче така и не се поду и аз забравих за нея. Минаха месеци, когато един ден забелязах, че тя продължава да изглежда възпалена. Отидох при дерматолог, оттам последваха редица изследвания, когато най-накрая се стигна до биопсия и спиращите дъха думи – "Съжалявам, но имате рак", спомня си преживяния ужас Сара.

Меланомът се е бил разпространил към близките лимфни възли и се е наложило изрязването на част от ухото на Сара.

След първата операция следват още няколко, защото се налага премахването на част от лимфните възли от врата. Следват няколко курса лъчева терапия, а съкрушената дама непрестанно се пита защо това се случва на нея, та тя никога не се е пекла на слънце.

"Меланомът тръгва от ухото, а косата ми винаги е покривала ушите ми, така че дори и слънцето да ме е напичало през деня, докато се разхождам по улиците, пак не виждах логика. Докато изведнъж не се сетих за солариума и как лежах в него с вързана коса. Лекарският екип, който се грижеше за мен, заяви, че е възможно солариумът да е причина за меланома ми. А връщайки лентата назад, за себе си съм сигурна, че именно изкуственият тен ми докара рак. Сещам се как никой от студиото не ме предупреди за евентуален риск, те дори не ми казаха да се мажа със слънцезащитен крем. Единствено ми дадоха очила, предпазващи очите. Нищо друго", споделя Брукс.

Меланомът е най-сериозният вид рак на кожата, а изследвания на онколози са категорични - излагането на слънце е толкова рисков фактор за развитието на рак, колкото тютюнопушенето и абзеста.

След тази констатация няма как да се подмине мнението на великобританския онколог доктор Ема Уеджеуорт, според който съвременните солариумни лампи излъчват до 4 пъти повече ултравиолетови лъчи ( по-конкретно тип А, които се свързват с развитието на рак), отколкото слънцето. Това е и причината за опасните последствия и вреди върху здравето на човек.

Изгарянията в ранна детска възраст и незащитеното излагане на естествени слънчеви лъчи също значително повишават риска от развитие на рак на кожата.

Ежегодно в целия свят по данни на Световната здравна организация се регистрират повече от 132 000 случая на злокачествена меланома и около 66 000 смъртни случая от различни форми на рак на кожата.

Тези цифри продължават да се увеличават: в Норвегия и Швеция ежегодната заболеваемост от меланома се е повишила за последните 45 години повече от 3 пъти, в САЩ - 2 пъти, достигайки 1,1 милиона случая годишно. Най-високо ниво на заболеваемост се наблюдава в страните, където населението има светла кожа и където е много популярен слънчевият тен - в Австралия, Нова Зеландия, Северна Америка и северноевропейските страни.

Лекари разкриват, че в 25% от случаите злокачествената меланома се развиват от възпаление на бенка. "Оглеждайте се за промяна в размера, формата и цвета на съществуващи бенки. Или за бързата поява и развитие на нови пигментни лезии", приканват те.