Автор
Woman.bg

Социалните мрежи я осъдиха: Майка кърми повече от 4 години

На ожесточени критики в социалните мрежи бе подложена майка, която призна, чe кърми детето си вече 4 години и половина.

По повод на Световната седмица на кърменето, която продължи от 1-ви до 7-ми август, сайтът Love What Matters публикува статия, посветена на този уникален за всяка жена период, както и историите на няколко майки.

Една от тях обаче предизвика силно негативни реакции. Майката, чието име не се разкрива, споделя, че когато първородното бебе е било на година и четири месеца, забременяла с второто си дете. Когато то се ражда, майката продължава да кърми паралелно и първото.

View post on Instagram
 

Потребители на социалните мрежи осъдиха нейното решение, тъй като към момента голямото дете вече е на четири години и половина, а малкото е на три и половина, а тя продължава да им дава майчино мляко. Жената открито заявява, че ще престане да кърми децата си, когато самите те откажат. Ненормално и отвратително бяха сред епитетите, които хората употребиха за решението на майката. Самата тя се защити във Фейсбук, като обясни, че целта е да покаже, че кърменето е нещо хубаво, красиво и важно за децата.

Кърменето е наистина един от най-ефективните начини за осигуряване на здравето на децата. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва бебето да се храни само с кърма до 6-месечна възраст. След първите 6 месеца освен кърма децата трябва да приемат и разнообразни, безопасни допълващи храни. Препоръчително е храненето да става с лъжица, а не с биберон.

В световен мащаб едва 40% от бебетата на възраст под шест месеца се захранват само с кърма. А майчиното мляко съдържа естествени антитела и предпазва детето от многобройни заболявания, включително и смъртоносни. При майките самият процес на кърмене намалява риска от рак на гърдата и следродилна депресия. По данните на СЗО кърменето води и до ползи за детето в по-късна възраст, като намалява риска от затлъстяване и диабет.

Какво смятате вие за решението на майката и до каква възраст е нормално да кърмиш детето си?