Спазвате диета след диета, но не отслабвате? Ето кои вълшебни съставки ще ви спасят

Ако опитите ви да отслабнете все се провалят, възможна причина за това може да е, че тялото ви изпитва недостиг на определени витамини или минерали.

Много хора в различни периоди от живота имат нужда да контролират теглото си. За някои това е лесно: като свалят няколкото излишни килограма, те лесно поддържат постигнатия резултат. По правило това са хора, които са свикнали с физическа активност и са в състояние да обуздаят желанието си за сладки или нездравословни храни, които съдържат много въглехидрати.

Други обратното - след като са се отървали от няколкото излишни килограма, качват още повече за няколко месеца, от които е още по-трудно да се отърват. В резултат на това кръгът се затваря, опитите за отслабване завършват с неуспех, депресията се засилва и това наистина ви кара да поискате да се натъпчете със сладкиши.



Дефицитът на някои минерали може да попречи на стопяването на тлъстините


Онези момичета, които са били победени повече от веднъж в борбата си с наднорменото тегло познават тази ситуация. Повечето хора се самообвиняват за неуспеха: не са имали достатъчно сила на волята, пречупили са се, не са издържали, не са устояли на нещо вкусно и не са могли да спрат...

Няма спор, тези причини понякога наистина играят важна роля. Но мнозина не се замислят за факта, че причина за "неуспехите" по време на диетата може да бъде дефицит на необходимите за организма вещества. Именно техният дефицит може да причини силно желание за сладко, лош контрол на кръвната захар и умора при физическо натоварване.

Ролята на хрома при отслабването


Хромът помага на клетките да абсорбират глюкозата, повишавайки чувствителността на телесните тъкани към инсулин. Когато в организма има достатъчно хром, тялото използва приетите въглехидрати като източник на енергия, без да ги превръща в мазнини. При дефицит на хром, първо, мастните натрупвания се отлагат по-бързо и второ, винаги ще искате да ядете нещо сладко. Може да имате пристъпи на глад, които тялото трябва да задоволи с бисквити, торта или шоколад. Ако забележите повишено желание за сладко, помислете дали вашата диета включва храни, съдържащи достатъчно хром. Това е особено важно, ако вече сте на някаква диета.

Хромът се намира в големи количества в морските дарове, говеждото и птичето месо, тиквените семки. Опитайте се да организирате диетата си така, че тя да включва тези храни. Това е напълно възможно, тъй като много диети за отслабване включват консумация на месо, пилешко, риба и морски дарове. Обърнете внимание: дефицитът на хром също така се характеризира с чувство на постоянна умора, световъртеж и обилно изпотяване.



Цинк за отслабване

Друг важен елемент, който помага резултатно да се придържате към диетата, е цинкът. Той е отговорен за метаболитните процеси в организма, по-специално за метаболизма на мазнините и въглехидратите. Има още много други важни функции - по-специално поддържане на физическата издръжливост, имунитета, паметта и функционирането на репродуктивната система.

Но ако говорим за изгаряне на излишни килограми, тогава в условията на дефицит на цинк ще бъде трудно да се постигне стабилен резултат, тъй като без участието му метаболитните процеси се нарушават. Освен това без цинк е трудно да се поддържа желаното ниво на физическа активност, което също е един от най-важните фактори за успешната борба с наднорменото тегло.

Тялото получава цинк от храната. Има го много в маята, сусама и тиквените семки, телешкото, какаото, яйчния жълтък, пълнозърнестото пшенично брашно. Повечето от тези продукти и съставки са напълно приемливи в диетичното хранене, следователно при добре обмислена диета не трябва да има дефицит.

Но ако вече го имате, тогава е по-ефективно да го компенсирате, като приемате цинк в комбинирана добавка, която съдържа и хром, значението на който за отслабването вече беше обяснено по-горе.

Дори ако предишните ви опити да се отървете от наднорменото тегло да не са били много успешни, не се отчайвайте: приемането на подходящи храни или добавка, която ще ви помогне да компенсирате дефицита на хром и цинк, ще ви помогне да издържите на строга диета и да не се „отпуснете“.

Също така е добре да изберете диетичен режим, който ще включва използването на различни продукти. Това ще помогне да се избегне недостига на най-важните за организма витамини и минерали, съветват диетолози.

Четете още: Няма да повярвате: Просто упражнение, което само за 1-2 минути премахва чувството за глад!