Предлагаме ви една богата рецепта за средиземноморски гювеч с любим наш продукт - пилето. Ястието е богато на вкусове и цветове и би могло да обагри вашето #ВкусноЛято с незабравими усещания за небцето.
Време за приготвяне - 3 часа
Необходими продукти за 6 порции
Продукти:
1 пиле Градус
500 г дребни картофи
2 глави лук
5 скилидки чесън
2 белени домата
300 г пресен зелен боб
2 тиквички
1 малък патладжан
3 броя калифорнийски чушки (различни цветове)
150 г маслини „Каламон“
4 стръка босилек
1 с.л. пушен червен пипер
1 ч.л. сух риган
80 мл зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
2 скилидки чесън се стриват на паста. Смесват се с 20 мл от зехтина, червения пушен пипер и ригана.
Пилето се реже на парчета, овкусява се със сол, черен пипер и сместа се оставя настрана.
Лукът, чушките, доматите, зеленият боб, тиквичките (при необходимост и картофите) се режат на едри парчета.
Нарязаните зеленчуци (без картофите) се запържват в останалия зехтин за кратко и се посоляват.
Прехвърлят се в съд за печене, поръсват се с нарязания босилек и маслините, слага се пилето, налива се малко вода и съдът се похлупва.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 1 час и 40 минути.
След това капакът се маха и гювечът се допича за още 10-15 минути.
Сервира се поръсено с още босилек.
(в материала има продуктово позициониране)