Предлагаме ви една богата рецепта за средиземноморски гювеч с любим наш продукт - пилето. Ястието е богато на вкусове и цветове и би могло да обагри вашето #ВкусноЛято с незабравими усещания за небцето.

Време за приготвяне - 3 часа
Необходими продукти за 6 порции

Продукти:


1 пиле Градус
500 г дребни картофи
2 глави лук
5 скилидки чесън
2 белени домата
300 г пресен зелен боб
2 тиквички
1 малък патладжан
3 броя калифорнийски чушки (различни цветове)
150 г маслини „Каламон“
4 стръка босилек
1 с.л. пушен червен пипер
1 ч.л. сух риган
80 мл зехтин
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

2 скилидки чесън се стриват на паста. Смесват се с 20 мл от зехтина, червения пушен пипер и ригана.

Пилето се реже на парчета, овкусява се със сол, черен пипер и сместа се оставя настрана.

Лукът, чушките, доматите, зеленият боб, тиквичките (при необходимост и картофите) се режат на едри парчета.

Нарязаните зеленчуци (без картофите) се запържват в останалия зехтин за кратко и се посоляват.

Прехвърлят се в съд за печене, поръсват се с нарязания босилек и маслините, слага се пилето, налива се малко вода и съдът се похлупва.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 1 час и 40 минути.

След това капакът се маха и гювечът се допича за още 10-15 минути.

Сервира се поръсено с още босилек.

(в материала има продуктово позициониране)