Автор
Теодор Муховски

Стара изпитана бабина рецепта за хрупкави кисели краставички

Перфектно хрупкави краставици по рецепта останала от нашите баби. Благодарение на тези съставки те стават изключително хрупкави и сочни. Всичко, което трябва да направите, е да подготвите за всеки 2-литров буркан:

- 1 кг мариновани краставици;
- 1 л вода;
- 1,5 супени лъжици сол;
- 4 листа от касис;
- 4 черешови листа;
- 3 дъбови листа;
- 2 дафинови листа;
- 2 листа от хрян;
- 5 скилидки чесън;
- 2 копра с навеси;
- няколко зърна синапено семе;
- 3 см корен от хрян.



Методът за приготвяне на перфектно хрупкави краставици

Закупените краставици първо трябва да бъдат почистени. Гъба или четка с мек, изкуствен косъм ще бъде най-подходяща за това. Сложете краставиците в голяма тава, залейте ги със студена вода и ги оставете настрана да се накиснат малко. През това време можете да подготвите бурканите - първо трябва да ги измиете и след това да ги изгорите.

В подготвените буркани сложете по стръкче копър и част от готовите листа. След това добавете чесън, хрян и горчица.

Сега можете да поставите измитите краставици в бурканите. Добре е да подберете размера им – започнете с големите и запълнете евентуалните празнини с малките. Отгоре сложете останалите листа и копъра. Залива се с подсолена, преварена вода. Загрейте буркана, след което оставете настрана да изстине.



Краставиците ще бъдат готови за консумация само след няколко седмици. Перфектни са като съставка в салати и салати, можете да ги консумирате самостоятелно или на сандвич, а може и сами да приготвите пюре за супа от краставици.

Четете още: 20 храни и напитки за по-добър имунитет