Апетитна, сгряваща и много вкусна супа за всички любители на чесъна!
Време за приготвяне: 2 часа
Необходими продукти за 6 порции:
за печения чесън:
4 глави чесън
4 стръка мащерка
40 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
за супата:
6 скилидки чесън
4 глави лук шалот
2 картофа
1,2 мл пилешки бульон
120 мл животинска сметана
70 г сирене „Пармезан“
1 щипка индийско орехче
40 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Главите чесън се слагат в тава, поливат се със зехтина, овкусяват се с листенца мащерка, сол и черен пипер на вкус. Тавата се покрива с алуминиево фолио.
Чесънът се пече около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това скилидките се изстискват.
Лукът се реже на полумесеци, суровите скилидки чесън на четири и се запържват в зехтина, докато омекнат.
Налива се бульонът, слагат се обелени и нарязани на кубчета картофи и печеният чесън. Готви се, докато картофите омекнат.
Супата се пасира, овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче, налива се и сметаната.
Сиренето се настъргва и от него в сгорещен сух тиган се прави чипс.
Супата се поднася с чипса от сирене и по желание – с разбита животинска сметана.