Автор
Теодор Муховски

Съседката ме светна на 5 страхотни трика за пестене на ток

Има начини и трикове да спестите разходи за електроенергия в ежедневието. Как да спестим електроенергия и да плащаме по-ниски сметки за ток и отопление? Ето 5 ценни съвета, които мята съседка ми даде:

1. Мийте, гответе и печете разумно

Можете да спестите много при ежедневна употреба на домакински уреди - просто ги използвайте ефективно. Когато готвите храна, пестете генерираната топлина, като я държите покрита. Не си струва да поставяте топли ястия в хладилника, да губите енергия за допълнителното им охлаждане, а самият хладилник трябва да бъде отварян за възможно най-кратко време.
Отварянето на фурната по време на готвене увеличава консумацията на електрическа енергия, необходима за претопляне. Струва си да я изключите малко преди края на печенето - температурата ѝ няма да падне толкова бързо за окончателното приготвяне на ястието.

Пералнята и съдомиялната трябва да работят напълно заредени, за предпочитане в еко режим, който пести вода и електричество. В случай на пране често пъти е достатъчна по-ниска температура на водата – допълнителното ѝ загряване изразходва повече енергия.

2. Насладете се на дневна светлина, подменете си крушките



Осветлението, особено през есенния и зимния сезон, може значително да увеличи сметката за електроенергия, така че си струва да използвате дневната светлина възможно най-ефективно, например като работите близо до прозореца. При самите крушки на пазара има енергоспестяващи заместители, които макар и по-скъпи, ще ви спестят много ток в дългосрочен план.
Консумацията на електроенергия при тях е до пет пъти по-ниска от тази при традиционните крушки.

LED крушките също ще ви спестят пари. А в стаите, в които не пребиваваме, трябва да изключим светлината, въпреки че ако излезем само за момент, изключването им и повторното им пускане вече ще е нерентабилно.



3. Инвестирайте в оборудване

Търсенето на енергоспестяващи заместители се отнася не само за електрическите крушки, но и за всяко оборудване, което се използва. Всяко електрическо устройство принадлежи към енергиен клас, който определя колко електроенергия консумира. Това се илюстрира по скала от най-висока към най-ниска - от A до G. При избора на оборудване си струва да се купят най-високите класове, които консумират най-малко електроенергия и, както в случая с електрическите крушки, по-скъпата покупка ще се окаже по-печеливша, още повече, че устройствата, които са на няколко и повече години, обикновено се оказват много енергоемки.

4. Извадете щепселите от контактите



Когато е възможно, не оставяйте уредите включени в контакта. Например, след зареждане на телефона, зарядното му устройство, оставено в контакта, продължава да консумира енергия. По същия начин, в случай на оставяне на устройства в режим на заспиване - диод, например в телевизора, сигнализира за възможността за бързото му активиране; през това време оборудването все още консумира енергия, въпреки че не се използва. Разклонителите помагат за пестенето на електроенергия.

5. Погрижете се за топлината

При използване на електрически нагреватели, покриването им с мебели, например, значително намалява ефективността на отоплението, което се влияе и от почистването на самия уред. Струва си да се обърне внимание и на изолацията на прозорците - правилното уплътняване значително ще задържи топлината, генерирана в помещението. В същото време настройването на температурата може да донесе спестявания - понижаването на температурата само с един градус по Целзий дава около 6 процента по-ниска сметка.

Дадените насоки са примерни, но показват, че във всяко домакинство има много източници на спестявания на електроенергия.

Четете още: Опитна домакиня съветва как да подредите правилно храната в хладилника