Тайната е в храната: Боровинки срещу перде на очите и пъпеш за здрава ретина

Здравословната храна е ключът към доброто здраве. Особено важна е тя за очите, нашият незаменим "прозорец" към света. Всички знаем, че са особено нежни и чувствителни, а ежедневната грижа за тях е от особено значение. Офталмолозите са категорични, че за да виждаме добре, трябва да бъдем особено внимателни към това, което слагаме в чинията си. Именно така ще си набавим необходимите вещества, нужни за функционирането на най-важния ни сетивен орган. В случай, че забързаният ни начин на живо не позволява изцяло здравословно и балансирано хранене, може да прибегнем и до помощта на витамини за очи, които съдържат богат набор от съставки.

Кои са най-полезните за очите храни? Лесно е да се ориентирате. Те самите ни "викат", отличавайки се с наситен и ярък цвят, носейки радост за зрението.


Рибата - най-богата на Омега-3 и Омега-6 киселини

Доказано - рибата, особено мазните видове, е истинска панацея при т.нар. синдром на "сухото око". Тя има благоприятен ефект при катаракта (перде на окото) и дегенерация на макулата (нарушено зрение). Киселината подпомага потока на вътреочната течност и подобрява здравето на ретината. Причината за подобен резултат се крие в богатото съдържание на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в месото на водните обитатели.

Омега-3 и Омега-6 киселините не могат да бъдат синтезирани по естествен път в човешкия организъм и затова трябва да си ги набавим отвън. В случай, че не обичате риба, можете да прибегнете до помощта на витамини за очи със съдържание на Омега-3 мастни киселини. Иначе Омега-3 киселини ще откриете в орехите, лененото семе, спанака, зехтина, скаридите и др.


Морковите - пръв приятел на летеца

Открай време морковът е в челната класация на суперхраните за очите. Легендата за чудодейните му свойства възниква по време на Втората световна война, когато поради недостиг на храна, а изобилие от моркови, основно се прехранвали с оранжевия зеленчук. Пилоти от военновъздушните сили на Великобритания споделили, че морковите им помагат "да виждат врага в тъмното“. Този слух е пуснат, за да мотивират повече хора да ядат моркови, но проучванията доказват, че има голяма доза истина в действието им.

Всъщност морковът е богат на бета-каротин и витамини от група B, както и минерали като калций, фосфор, магнезии, натрий и калий. Бета-каротинът, който се трансформира във витамин А, подобрява зрението и го обостря. Витаминът предпазва очната ретина и възпрепятства нощната слепота.
Най-богати на бета-каротин са маслото, черният дроб, бялата риба, млечните продукти, доматите, грах, кайсии, пъпеш, праскови, сладки картофи и др.


Яжте боровинки срещу перде на очите

Царевица, авокадо, боровинки, зелен фасул, тиквички, спанак, зеле, карфиол, моркови, маруля, ряпа, градински грах, брюкселско зеле, броколи, яйца - всички те са богати на лутеин и зеаксантин. Лутеинът има свойството да пази очите от вредните слънчеви лъчи, играейки ролята на пигмент, който поглъща светлината. Лутеинът и зеаксантина са известни и като пигменти на макулата.

Когато приготвяте храни, богати на двете вещества, избягвайте продължителната термична обработка, за да запазите полезните им свойства. В случай, че имате перде на окото, желателно е да ползвате и витамини с повишено съдържание на лутеин и зеаксантин. Те имат благоприятен ефект върху окото и са особено полезни при продължителна работа с компютър.


Сурови ядки за витамин Е

За да укрепите мембраните на клетките в цялото тяло, включително и на очите, задължително включете в менюто си сурови ядки. Особено ценни са бадеми, лешници, слънчогледови семки, богати на витамин Е. Антиоксидантът може да бъде открит и в спанака, зелето, доматите, сладките картофи и броколито.


Срещу стареенето на окото - гъби и яйца

Според редица изследователи витамин D играе ролята на мощен антиоксидант и оказва благоприятен ефект в борбата със стареенето на окото. Ще го откриете в храни като гъби, яйца, риба, соево мляко, бадемови ядки, кедрови, сушени кайсии и слънчоглед.


Цитруси и магданоз за витамин C

Всеизвестно е, че цитрусите - портокали, лимони, грейпфрути, мандарини, като и шипките, кивито и ягодите са сред най-богатите на витамин С плодове. С това могат да се похвалят и зеленчуци като броколи, чушки, зеле, тиквички, копър и магданоз. Витамин С доказано забавя развитието на катаракта и осигурява необходимите витамини на очите срещу дегенерация на макулата.

Като обобщение, нека не забравяме, че освен подходящ хранителен режим, не бива да забравяме и редовните профилактични прегледи при офталмолог. За по-добро зрение носете качествени слънчеви очила и приемайте специални витамини за очи като Допeлхерц актив: витамини за очи и Омега-3, както и витамини за очи Допълхерц и боровинка. Двете хранителни добавки допринасят за поддържането на нормално зрение и предпазват клетките от оксидативен стрес.

(в материала има продуктово позициониране)