Автор
Цвета Герчева

Тайната вечеря с обичайните заподозрени - наръчник за щастлив живот през декември

Декември е и никой не може да промени това. Коледата наближава, и колкото и да са различни празниците тази година, едно е сигурно - този месец повече от всякога ще имаме нужда да сме заедно, да ни е уютно, да чувстваме, че сме обичани и да си покажем колко важни са малките жестове в живота ни. И даже и да не вярвате в магията на декември, то тази година, сигурна съм, всички ние ще усетим колко ценни са онези мигове, в които сме на масата вечер с най-близките си хора, имаме всичкото време на света да им обърнем внимание, да си поговорим или просто да споделим мечтите си за нови пътешествия, за ски дестинации или просто за "онзи остров, който сутринта видях на една снимка в Инстаграм".

Този декември може би ще бъдем по-малко забързани, няма да висим толкова часове в задръствания и всеки път, когато поръчваме нещо скъпо по Интернет, ще си казваме - имам ли наистина нужда от това? Ще ме зарадва ли наистина?

Е, за себе аз имам тайна рецепта за щастие в дните преди празниците. Първо - тази година подаръци няма да купувам, защото ще ги правя сама - имам строга организация за печене на коледни сладки, които смятам да доставя красиво опаковани за най-близките ми хора. На второ място - искам да си видя приятелите. Липсват ми, замислям се все по-често колко са ценни момичетата от университета, старите колеги, семейните другари, компанията, с която ходим на ски, или приключенците, с които обикаляме по билата на планините по цяло лято.

И макар ресторантите да не работят - докато още нямам деца и домът е само на мое разположение - този декември превръщам апартамента в мини бистро и правя строг график за посещение - на малки групи, само най-ценните хора, на разстояние и разбира се - с нещо вкусно на масата.

С годините съм си изработила рефлекси за моментите, в които чувам в слушалката на телефона "Ей, довечера ще минем през вас, нали си вкъщи." Богата съм на приятели и това ме прави щастлива. Наскоро даже една от най-близките и верни дружки, истински партньор в десетки мини бели, които забъркваме редовно заедно, се появи на гости вкъщи, без да каже и още по-лошо, без аз да съм вкъщи. Добре, че има ключ. Има малка група, посветени в тайните на дома ми, и за тях са извадени специални комплекти ключове.

"Спокойно - не бързай. Направила съм дъска със сирена, както ти я обичаш, и съм си наляла вино. И да не се прибереш, няма страшно." Хубаво е да имате такива другари, нали?

Замислих се как приятелите ни ни наблюдават, за да изучат всеки детайл от нашите навици. Ето, Вили беше извадила от хладилника меко Бри на Castello, парче Синьо сирене пак на Castello, беше подредила малко плодове, малко сушени кайсии, круша - общо взето каквото е успяла да намери в шкафа и хладилника.

Прибирам се аз след час и тя ме посреща: "Виж, сложила съм от сирената ти на Castello, има плод, има и нещо сладко, за да изпъкне вкуса на сиренето. Научила ли съм си урока?". Как да не ги обичаш тия девойки - кажете ми.

Моята история с Castello започна преди няколко години, когато ги открих в един супермаркет в София. От тогава съм фен на марката - имат страхотни продукти с много натурален, млечен вкус, сирената им (това с ром и ядки е просто върха) се сервират много елегантно и красиво, а ако искате да имате "спасителен план" за гости по всяко време на денонощието ви трябват един, два плода, няколко опаковки сирена и бутилка добро вино.

Искате да имате щастлив декември? Сложете малко сирене на дъската, изберете някое божоле, съберете тайфата и ако много, ама много са заслужили - можете да им приготвите вкусна паста със сирена или пък кръгчета печен ананас с малко сирене, физалис (сега му е сезона) и листенца мента.

Всъщност идеите оставям на вас. Аз искам само да ви накарам да вземете телефона - още сега и да напишете едно кратко съобщение до някой близък.

"Здравей, хайде мини някоя вечер на вино и сирене през нас.". Това е. И нека магията на декември бъде с теб.

(в материала има продуктово позициониране)