Автор
Антония Михайлова

Температурата - първият знак, че нещо в организма ни не е наред

Случвало ли ви се е да вдигнете висока температура? Сигурни сме, че почти няма човек на света, който да може да отговори отрицателно на този въпрос. Трябва да осъзнаем обаче, че повишената температура не е болест, а симптом, който възниква в отговор на усилията на организма сам да се пребори с дадена инфекция и в никакъв случай не е повод да изпадаме в паника. Каква обаче е причината за появата ѝ и какво точно иска да ни каже тялото с нея?

Специалистите обясняват, че леката до умерено повишена температура помага на тялото ни да се справи с инвазията на болестотворните организми, като се потиска растежът и разпространението им и се активира имунната система. Според изследванията повечето бактерии не могат да се размножават при температура над 38°C.

И все пак, няма как да не реагираме, когато термометърът покаже по-високи стойности от обичайните. Истината е, че макар и доста неприятно състояние, високата температура може да бъде облекчена, стига да знаем как да постъпим.

Ето няколко базови съвета как да се преборим с нея.

Има хора, които изпадат в паника, когато се окаже, че телесната им температура е дори малко по-висока от 37°C. Истината е, че нормалната температура на човешкото тяло не е константна величина. Тя варира от 36 до 37.2 градуса в зависимост от различни външни и вътрешни фактори – стрес, преумора, температура на околната среда и други. За леко повишена температура се смята интервалът между 37.3 до 38.3 градуса, с което тялото ни алармира, че нещо не е наред, а за повишената границите са от 38.4 до 39.7 градуса. Ако термометърът показва 39.8 градуса и повече, това вече е притеснително.

В никакъв случай не бива да неглижираме повишената температура, която продължава повече от 48 часа. В такива случаи се налага лекарски преглед и не бива да го отлагаме с надеждата, че тялото ще се пребори само, защото подобно решение е много вероятно да влоши здравословното ни състояние.


Важно е да се отбележи, че е сериозна грешка болният да бъде обличан с дебели дрехи и завиван с топли завивки. В такова състояние е неправилно да взимаме и горещ душ или вана, дори когато ни "втриса" и усещаме, че ни е хладно, категорични са специалистите.

Вместо това, се препоръчва прилагането на студени компреси с вода, които да отнемат от топлината от тялото. Тяхната температура трябва да бъде около 37 градуса, колкото е нормалната човешка температура. Важно е също да осигурим добър въздухообмен в помещението, в което се намираме, и да приемаме достатъчно течности и електролити – минерали, които се губят при потене.

Когато обаче високата температура ни причинява истински дискомфорт и искаме бързо да я овладеем, е необходимо към конвенционалните методи да добавим и приема на подходящо лекарствено средство.

Сред доказалите своето действие антипиретици е ибупрофенът, който освен температуропонижаващо, действа и силно противовъзпалително. Затова и той е активната съставка на Ибурапид. Формулата на Ибурапид облекчава бързо температурата, болката и неразположението.

(в материала има продуктово позициониране)