Автор
Василка Ванчева

Теофания - византийката, която учи германците да се къпят и да ядат с вилица

Историята на Теофания, византийската принцеса на германския трон, съпруга на Отон II, е историята на една впечатляваща с ума си жена, с основание определяна като най-влиятелната на своя X век. Тя оставя диря не само в културата и бита на огромната германска държава, но и на цяла Европа. Нейният живот вдъхновява автора на исторически романи Беате Зауер да сътвори прекрасен роман - "Теофания. Византийската принцеса на германския трон", част от поредицата "Известните жени в историята" на издателство "Емас".



Теофания е била дарена веднъж със силен характер и ум от природата, и втори път с историческа проникновеност и късмет от съдбата. Тя се появява на точното място в точния момент. А именно...

През 962 г. папата коронясва германския крал Отон I Велики за римски император и германската държава, обхващаща цяла днешна Централна Европа, Холандия, Северна и Централна Италия и части от Франция, става официално Римска империя за следващите 900 години.
Десет години по-късно Отон I, най-могъщият владетел на Европа, замисля династичен брак за своя вече пораснал син. Изборът му се спира на дъщерята на византийския император Ана. Но, нали сме чували за прочутите византийски номера, вместо Ана му изпращат друга принцеса - Теофания, племенницата на императора. Отон I е в шок от обидата, но я преглъща - Теофания идва с огромна зестра от скъпоценни предмети, невиждани до този момент по германските земи. Синът му...той се влюбва от пръв поглед в красивата девойка и като в приказките не иска да чуе за друга. В крайна сметка всички са доволни, а гъркинята става най-могъщата владетелка в Европа. Когато е омъжват, Теофания е само на 12 години!

Коронясването на Отон II и Теофания. Фрагмент.

Следват около 10 години брак и раждането на 6 деца, преди Отон II да умре от малария по време на поход срещу сарацините в Южна Италия. Това е време на много любов и истинско съпружеско щастие. Запленен от хубостта, дръзкия характер, културата и ума на своята млада съпруга, Отон II се влюбва дълбоко и завинаги, а тя му отвръща със също толкова силна любов. Настъпват дни на борби, на победи и разочарования, на вярност и предателство... Години, през които императрицата налага своя стил, донесен от една силно развита в културно отношение страна, въвежда дворцовия церемониал, внедрява дори вилицата сред хранещите се все още с ръце благородници, въвежда празничните традиции около Никулден, станали впоследствие коледни обичаи и продължаващи до днес.

Отон II

Интересна подробност е, че Теофания е била нещо като модна икона на своето време. Тя пристига от Византия с впечатляващ гардероб, в който всичко блести от коприна - непозната дотогава в Германия, където дори и в двореца се обличали в груби дрехи от лен и вълна. Младата красавица била трън в очите на свекърва си, заради това, че...всеки ден се къпела. Имала си баня, вана, ритуал по измиването. Тя смятала германците за варвари, защото неглижирали този хигиенен навик. Всъщност отношенията между снаха и свекърва и в този случай не излизат от клишето за традиционното неразбирателство между две жени, воюващи за сърцето на един мъж. След смъртта на Отон II именно майка му иска да стане регент на 4-годишния син на Теофания. Но умната гъркиня успява да преобърне нещата в своя полза. Макар и чужденка, тя спечелва благоволението и доверието на курфюрстите - членове на избирателната колегия на Свещената Римска империя, имаща функцията да избира германски император (до 15 век титлата не се онаследява, а императорът се избира по време на съвета на князете). Преборвайки се със свекърва си, Теофания реално става най-могъщата владетелка на Европа и управлява мъдро до смъртта си.

Саркофагът на Теофания в Кьолнската катедрала.

Историята ти хареса? Четенето винаги е удоволствие! ПРЕМЕСТИ СИ ПОГЛЕДА и се погрижи за очите си с Допелхерц.

(в материала има продуктово позициониране)