Автор
Теодор Муховски

Терапевт: никога не казвайте на децата тези неща преди Коледа

Терапевт обяснява защо принуждаването на децата да целуват роднини или използването на Дядо Коледа, с цел да ги накара да се държат мило и възпитано, може да има отрицателно въздействие върху психиката им.

Специалистът съветва родителите да внимават, когато казват определени фрази на децата си по време на коледния период.
На първо място в нейния списък е да не се казва на децата да целунат или прегърнат определен член на семейството, без да имат желание за това.

"Важно е родителите и другите членове на семейството да уважават нежеланието на младия човек да прегърне или целуне роднина“, казва семейният психотерапевт Фиона Ясин.
„Когато детето е принудено да прегръща, целува или показва обич, това отнема неговата свобода и право на избор. В крайна сметка това му дава посланието, че не контролира собственото си тяло, което може да бъде опасно за него."

Ясин, която е основателка и клиничен директор на The Wave Clinic, подкрепя хора (включително тийнейджъри) със зависимости, травми и хранителни разстройства. Тя е на мнение, че фразите, които родителите казват на децата си и около тях, "могат да се натрупват и да превърнат детето в тревожещ се човек".



Друга фраза, която тя намира за проблематична, е: "Заслужавам още една порция от...".
Когато някой говори за храна в смисъл, че я заслужава, "това се свързва с идеята, че трябва да спечелим правото да ядем или да спечелим правото да изпитваме удоволствие".

„Придаването на морална стойност на храната може да предизвика негативни мисли и модели на поведение у младите хора“, твърди тя.

"Не трябва да ви е срам, че сте изяли нещо, това не ви прави виновни", обяснява тя.

Използването на фрази като тази на коледната трапеза насърчава вредното хранене и може да накара младите хора и другите около вас да имат ненужни притеснения, относно храната.
Ако детето ви се държи лошо, може да е изкушаващо да му кажете, че няма да получи никакви подаръци – или Дядо Коледа ще го постави в списъка на непослушните.
„Това може да предизвика безпокойство в децата, особено на тези със съществуващи проблеми с психичното здраве." - добавя терапевтът. Ще окаже влияние и на самооценката. Награждаването на „доброто“ поведение с подаръци и наказанието заради "лошото" поведение може да научи децата и тийнейджърите, че са по-малко достойни, когато са лоши", обяснява тя.



„Съзнателно и несъзнателно младите хора вярват, че са добри, когато правят добро, или лоши, когато правят лоши неща. В същия дух да кажеш на дете, че е получило подаръка, който иска, така че трябва да бъде добро, не е добра тактика", твърди тя.

"Тази фраза предполага, че подаръкът, който се дава на детето, идва с правила и условия", казва Ясин. "Въпросът, който родителите могат да си зададат тук, е: наистина ли това е подарък, ако не е безусловен?"

Използването на фраза като: "Ако ви купим този подарък, не можем да си позволим да платим сметките", за да се опитате да накарате детето да разбере, че сте в трудно финансово положение, може да го обърка и дори да го накара да се почувства виновно. Истината е, че децата – особено малките – не разбират от финанси и не трябва да очакваме от тях да се съобразяват с парите", казва терапевтът.



"Раздаването на подаръци при подобно условие може да накара младите хора да се чувстват тревожни и виновни. Също така може да бъде много объркващо за едно дете, ако му се каже, че не може да получи нещо, което е поискало, защото няма пари, за да го плати и след това то изведнъж се появи под коледната елха. Това ще го обърка и панира.

Разбира се, това не означава, че трябва да се чувствате зле, ако направите някое от тези неща. В крайна сметка всички сме хора и понякога нещата се изплъзват от устата ни.



Четете още: 6 срамни желания, които жените не признават на никого