Автор
Woman.bg

Ти изгуби, той не те иска. Ето какво да направиш

Да бъдем честни – да те отхвърлят е гадно. Всъщност това е най-ужасната емоция, която човек може да преживее, споделя Рейчъл Райт, лицензиран брачен и семеен терапевт от Ню Йорк. Резултати от изследвания дори твърдят, че мозъкът реагира на отхвърлянето подобно на начина, по който се чувстваме, когато ни зашлевят шамар в лицето.

"Болката е истинска – не е просто някаква метафорична идея. Тя идва вследствие на психологически драскотини и наранявания, които разкъсват емоционалната ни бариера и проникват в плътта", казва Райт. "Нашите мозъци изпитват отхвърлянето буквално като физическа болка", пояснява още тя.

Но защо това е така? Психолозите обясняват феномена по следния начин: Смята се, че отхвърлянето е придобит чрез еволюцията механизъм за ранно предупреждение, че ще бъдем изритани от племето си, което в нашето пещерно минало е било равносилно на смъртна присъда. Вероятно затова отхвърлянето ни кара да се чувстваме толкова откъснати от реалността и самотни. То разклаща усещането ни за пълноценност и самоувереност, а оттам и чувството ни, че принадлежим към някаква общност. Затова, когато го изпитаме, е жизненоважно веднага да се свържем с онези хората, които са ни близки и ни приемат, и да се оставим на обичта и усещането за топлота, които те ни дават. Така ще компенсираме първичния страх, че ще останем сами.

Тези експертни съвети ще ви помогнат да се справите с чувството на отхвърляне, независимо дали то е провокирано от приятели, колеги, роднини или от любимия човек.

1. Зачеркнете от съзнанието си думата „отхвърляне“

Ако някой ви отхвърли, това означава, че той просто си има някакъв проблем. Около 90% от случаите, в които човек е отхвърлен, причината се крие не в обекта, а в субекта, казва Тери Орбуч, доктор по научни изследвания, професор в Института за социални изследвания на Мичиганския университет. Ако си мислите, че някой ви е отхвърлил, само можете да задълбочите усещането си за вътрешна неудовлетвореност. Разберете, че проблемът е в другия, и това, което трябва да направите, е да приемете този факт като плюс за вас.

2. Не обвинявайте себе си

Нека повторим. Ако някой ви игнорира, това не означава, че вината е във вас. За да се освободите от неприятното усещане, опитайте се да мислите за ситуацията откъм смешната му страна. Приемайте подобни ситуации с усмивка, мъдрост и чувство за хумор. Ако обвинявате себе си, рискувате да накърните самочувствието и настроението си. Когато се съмнявате в себе си, не забравяйте, че отхвърлянето няма нищо общо с вас – това е сигурен знак, че човекът насреща ви не е вашият човек.

3. Не забравяйте най-важните хора в живота си

Според редица изследвания лекът срещу чувството за отхвърляне е много простичък и той включва няколко важни компонента - приятели, роднини и партньор в живота. След повечко години на този свят хората осъзнават, че успехите в работата и парите са преходни, а значение имат спомените и емоциите, свързани със семейството, приятелите и любимия.

4. Спортувайте

Ако се почувствате под стрелите на отхвърлянето, отидете на танци, потичайте на прака, запишете се на фитнес или друг любим спорт. Движението стимулира отделянето на ендорфини – хормонът на щастието, а това е момент, в който най-много имате нужда от него.

5. Наспете се

Подобно на упражненията, сънят прави всичко по-добре, включително и чувството за отхвърляне. Едно проучване показа, че хората, лишени от сън, не само се чувстват по-самотни и естествено се изолират, но изглеждат и „социално отблъскващи“ в очите на другите. Това ги вкарва в един омагьосан кръг, от който няма излизане, освен ако най-сетне не си вземете нужната доза здрав сън.

6. Бъдете благодарни

Всеки, който ви отхвърли, ви прави услуга. Осъзнайте, че той губи, не вие. Искате, не искате, по този начин той ви освобождава от тягостното си присъствие и влияние върху вас.

И на финал един съвет от нас: Забравете необходимостта от чуждото одобрение, нямате нужда от него! Важното е да харесвате това, което правите, и да го правите с желание и любов. Не казвайте „не" на промяната.

Четете още: Защо връзката с колега е отлична идея?