Времето захладнява, а пуловерите стават все по-дебели. Независимо дали ви се налага да излизате навън, защото ходите на училище, работа или просто на среща с приятели, то зимната атмосфера може да окаже неблагоприятно влияние върху лицето ви. Студеният климат изсушава кожата, като това може да причини възпаление, зачервяване и сухота.

За да бъде кожата ни в добро състояние, важни са и хранителните ни навици. Затова сега ще ви предложим ТОП 6 храни, които са подходящи за сезона:

Чесън

Чесънът помага за премахването на бактериите от стомашно-чревния тракт. Това е чудесно противогъбично средство, което може да ви помогне да се отървете от кандида и от множество бактерии в червата. А това оказва и благоприятно влияние на кожата ни. Чесънът съдържа витамин С, който може да помогне за производството на колаген, което намалява наличието на бръчки. Витамин С съдържа антиоксиданти, които защитават и възстановяват кожата ви. Освен това е също страхотно средство за освежаване на кожата.

Аспержи

Аспержите също оказват благоприятно влияние върху кожата. Съдържат 25% от препоръчителния дневен прием на витамин А. Освен това витамин А намалява производството на себум от порите и помага за предотвратяване на акне.

Моркови

Морковите са богати на витамин С и както вече стана ясно, това помага за увеличаване на производството на колаген. Те се препоръчват като средство, изчистващо акнето и изчистващо като цяло кожата.

Тиквени семки

В тях има високо съдържание на витамин А и цинк. В комбинация тези витамини спомагат за хидратацията на кожата. Проучванията показват, че цинкът има благоприятен ефект върху розацеята, кожно разстройство, което може да се разпали или да бъде предизвикано именно от студено време или обострено акне.

Лук

Оказва се, че лукът има противовъзпалителни съставки. Зачервяването е почти неизбежно по време на зимните месеци, но лукът може да помогне за борба с това поради съдържанието на кверцетин. Други храни, които съдържат кверцетин, са - броколите, брюкселското зеле и карфиолът.

Цвекло

Цвеклото съдържа флаваноиди като кверцетин, които според проучвания, се справят отлично в борбата с възпалението. Съдържа и много витамин С. Цвеклото е сред зеленчуците, които помагат за облекчаване на сухотата на кожата и спомагат за производството на колаген.