Туристи се оплакват, че са мамени с гигантски сметки в известен бар на Миконос

Лято е, а ние от Woman.bg също обичаме да пътешестваме. Гръцките острови са екзотични и примамливи и са една от любимите ни дестинации. Но наскоро попаднахме на публикация в DailyMail.com, която доста ни озадачи. Оказа се, че не всичко е толкова розово и има едно място в Миконос, където удоволствията ни струват твърде скъпо.

Журналисти от DailyMail.com разговарят с туристи, които се оплакват, че са таксувани с прекомерни високи цени за това, което са консумирали. Те споделят, че не са били информирани за цените, преди да поръчат, и са шокирани от високите сметки, които им връчвали сервитьорите.

Чуждестранни туристи разказват пред DailyMail.com, че са измамени, след като са принудени да дадат стотици евро в DK Oyster, ресторант на плажа на луксозния гръцки остров. Потърпевшите не са били информирани за цените, преди да си поръчат и са били сплашвани от едри сервитьори, когато са им връчвали сметките. Няколко от тях твърдят, че са подмамени, като са им обещавани безплатно ползване на шезлонги, ако си купят само по едно питие.

DailyMail.com разкрива доказателства, че само чуждестранните туристи се таксуват на скандалните цени в бара на нашумелия гръцки остров. Служител в местен магазин решава да си поръча на гръцки и му е казано, че може да си купи 6 стриди за 30 евро, а чужденците ги таксуват по друга тарифа - 18 долара за стрида. Същият човек е таксуван с 50 долара за един коктейл с размерите на футболна топка като сервитьорите му казват, че е "късметлия", че не е турист, защото коктейлът щял да струва три пъти повече от цената – и при това изказване един от персонала на бара се засмива силно.

Заведението става известно още през май 2019 г., когато таксува група американски туристи с над 800 долара за 6 чинии калмари, 6 бири, 3 предястия с пилешка салата Цезар, 2 бутилки вода и чаша доматен сок.


Миналата седмица адвокатът от Ню Джърси Теодора Маккормик, на 50 години, и съпругът ѝ разказват, че са били таксувани със сума от 557 долара за дузина стриди, две огромни бири, сервирани в огромни стъклени ботуши, и два коктейла.

Датските медицински сестри Аманда Мих и Алма Расмусен от Копенхаген остават без думи, след като са помолени да платят 533 евро за едно Мохито, енергийна напитка Red Bull и две чинии мусака и калмари.

28-годишната Аманда казва пред DailyMail.com: „Минахме покрай този бар и те ни предложиха да използваме безплатно шезлонги, ако си купим питие. Плажът беше много пренаселен, тъй като шезлонгите в другите барове бяха много заети, така че приехме.
Поръчахме си само един коктейл, Red Bull и една вода. Продължавах да настоявам да ни донесат меню, за да мога да си направя сметката. Но така и не ни го дадоха до края.
Един от сервитьорите каза няколко пъти, че не може да ни покаже цените, защото ни е дал отстъпка и трябва да я уточни с шефа си.
По време на престоя ни беше и една наша приятелка - Пареса, която също беше на почивка в Миконос. Тя ни се обади надявайки се да не сме отседнали в заведението, за което е чела, че мами хората с бруталните си надценки.


25-годишната Алма добавя: „Притеснихме се и решихме веднага да си тръгнем от това място. Разбрах защо шезлонгите тук са почти празни, явно хората са били предупредени предварително да не стъпват там.“ Филип Лафе и съпругата му Кристин, които живеят в Париж, твърдят, че са били таксувани с 417 евро за шест стриди, две маргарити и бутилка минерална вода.
Само стридите струват 213 евро, което е почти четири пъти повече от това, което вечерящите в известния лондонски бар & грил Bentley's Oyster Bar & Grill плащат за специалитета „плато с ракообразни риби“, включващо стриди, миди и други морски дарове.Двойката решава да оспори сметката с думите, че това е „очевидна измама“, след което са отведени в задната част на бара и им е наредено: „Платете сега и се махайте“. Филип, твърди, че е накаран принудително да плати сметката, тъй като персоналът го заплашва.

59-годишният Филип продължава възмущението си: „Човекът, който ни обслужваше, ме нарече глупав и каза, че трябва да платя 417 евро, въпреки че му казах, че никога не са ни показвали меню и че цената е направо позорна.
Аз щях да откажа, но се изплашихме, когато пред нас застанаха трима огромни мъже.

58-годишната Кристин, която е директор на фирма за възобновяема енергия също е в шок: „Когато ни донесоха маргаритите, те бяха в огромни чаши, пълни до ръба. Може би са сервирали големи коктейли като този, за да могат хората да се напият и да поръчват все повече напитки, за да им искат повече пари. По този начин няма да знаят колко харчат и просто ще продължат да пият.“ Тя и съпругът ѝ не са могли да довършат огромните си коктейли преди момента на отрезвяване, когато са поискали сметката.

Кристин споделя: „Те поискаха повече от 400 евро! Бях шокирана и си помислих, че сметката за този един час е повече от нашите полети до и от Париж, които бях резервирала преди шест месеца.

„В сметката имаше и добавени 50 евро като бакшиш. Помислих си "За какво?" Всичко, което направиха, беше да ни обслужат веднъж, а мъжът отпред, който беше облечен изцяло в черно, ни гледаше през тъмните си очила през цялото време и ни караше да се чувстваме много неудобно.“ Филип продължава: „Когато ми дадоха сметката, бях шокиран. Когато им казах, че е прекалено голяма, те ме поканиха да отида в задната част на бара. Тогава ми показаха тарифа и видях, че една стрида струва 18 евро, което беше просто смешно. Стридите дори не бяха толкова добри. Бяха твърде сухи и почти безвкусни.“ Съпругата ми и аз живеем в Париж и знаем местенца за страхотна храна. Това не беше добра храна и сметката беше скандална.
Бяхме като на среща с мафията. Чувствах, че нямам друг избор, освен да им дам 417,91 евро, за да мога да си тръгна. Чудех се дали да откажа категорично, но реших да не го правя.

Искам да предупредя другите да не ходят там. Те ще бъдат ограбени точно като нас. Миконос е хубав остров за почивка и не мога да разбера защо властите на острова не са отнели лиценза за алкохол на този бар.


Мексиканският служител по сигурността Даниел Пас, 44, който е със съпругата си и двете си деца, са таксувани с 275 евро за два коктейла и две безалкохолни напитки.

Когато излизат от бара, Даниел от Гуадалахара казва:
„Отвратително. Скандално, това е кражба на парите ми. Нямах представа, че този бар ще се държи така с мен, докато не получих сметката. Всъщност взеха кредитната ми карта, таксуваха я за 275 евро и след това се върнаха със сметката и разписката за кредитната карта. Не можах да направя сцена, защото двете ми малки дъщери бяха тук. Не исках да им развалям почивката, крещейки на персонала на бара, затова, че ни мами. Мога да си позволя тази сума, защото и двамата с жена ми имаме добра работа. Но това не им дава извинение да правят това. Не знам какво да правя, освен да приема, че са ми взели парите и че никога повече няма да стъпя в това заведение.
Ние сме на почивка тук и гърците са много любезни към нас. Но тези хора развалят името и правят антиреклама на Миконос.
Радвам се, че медиите съобщават за този бар. Туристите трябва да бъдат известени. Някой трябва да стои пред бара с плакат, предупреждаващ туристите да не влизат в него.“

Шезлонгите на са натъпкани в единадесет реда под черни чадъри и се намират между други барове и ресторанти, където храна и напитки могат да се купят за много по-малки суми.

Съседният хотел Acrogiali Beach, който позволява на клиентите да използват мобилните си телефони на масите му, за да сканират QR код за менюта и цени, таксува само 14,5 евро за маргарита, а персоналът дори не взима бакшиши.

Докато шезлонгите в съседните барове са пълни, тези в скандалиния бар са полупразни, вследствие на лошата слава, която му се носи. Сервитьор в близкия ресторант, който пожела да остане анонимен, казва: „Моят съвет е да не влизате там, тъй като карат хората да плащат твърде много, а ако откажат, започват да ги плашат. Всички се познават на този плаж. Ние просто казваме на нашите клиенти и тези, които отсядат в хотели тук, да стоят далеч от това място.
Но се притесняваме, че могат да се ядосат и да не ходят и по другите заведения.“

Хотелиер, който също пожела анонимност, споделя: „Те дават ужасно име на Миконос и изглежда, че им е позволено да продължат да вършат лошия си бизнес. Никой не ги е спирал. Но все повече хора започват да ги разкриват, за съжаление винаги ще има туристи, които невинно отиват там и също стават жертви. TripAdvisor е залят от рецензии с „една звезда“ за бара, като му дава оценка „ужасен“ и предупреждава посетителите за прекомерно завишените му цени.

Недоволен турист пише: „Никога няма да повторя! Надценили са ни около 30 пъти повече от нормалното. „

Друг коментар: „Измама. Ако не можете да водите бизнес честно, не го правете. Прекалено скъпо и не ви уведомяват предварително.“

Трети клиент се оплаква: „Бягайте! Прескъпо и туристически капан! Нищо повече от една обикновена таверна, но 10 пъти по-скъпа. Не може бирата да струва 90-100 евро, това го няма никъде.“



Шефът на доста скъпия бар, г-н Каламарас, изглежда не се впечатлява от критиките за високите си цени. Той настоява, че те са оправдани от качеството на храната му и зашеметяващото му местоположение край плажа. Отрича твърденията на клиентите, че не им се казват цените предварително, преди да влязат вътре, като отговаря, че е поставил черни дъски на входа на ресторанта, показващи цените му. Г-н Каламарас уличава много от рецензентите си в TripAdvisor в лъжа, като казва, че „нито един възрастен със здрав ум“ не би поръчал питие, без да види цените предварително.“

Уебсайтът на неговия ресторант има четири „сет менюта за вечеря“, без посочени цени. За ползването на шезлонги и чадъри в бара казват, че са безплатни, но добавят с главни букви: „ПАРИТЕ, КОИТО ПЛАЩАТЕ, СЛУЖАТ КАТО ДЕПОЗИТ“.

Клиентите, които използват шезлонгите на първите два реда са длъжни да си поръчат бутилка шампанско DOM PERIGNON, за да стоят там. Уебсайтът на заведението пък палаво примамва с текста: „Представете си, че слънцето залязва зад хоризонта; почувствайте как последната светлина на деня става по-слаба и прохладата на нощта бавно се настанява.

Това е моментът, когато искате да бъдете с любимия човек, да го почерпите с романтична вечеря или с приятелите си, за да започнете вечерта си в елегантност и стил, с най-добрите вкусове. Времето за вечеря в Oyster е елегантна афера, почти сякаш се развива в далечна земя, далеч от летните забавления на плажа; въпреки това се слива в хармония с атмосферата на морския бряг, карайки ви да се чувствате сякаш целият плаж е ваш, настроен само за ваше удоволствие!“

Четете още: Октоберфест се завръща след 2-годишна пауза, но ще можем ли да си го позволим?