Автор
Веселина Петрова

Турция и Сирия - молим се за децата, които още са под руините (подробности и коментари за ситуацията)

В Турция бе обявен седемдневен национален траур за жертвите в опустошителните земетресения. Близо 5000 са вече загиналите. Над 20 000 са ранените, само в Турция повредените или рухнали сгради са поне 11 000.

Животът е прекрасно нещо. Цветен. Има възходи, има падения. Има радост, но има и болка. Има моменти, в които всички се радват на нечий успех, но има и моменти, в които се сплотяваме, за да помогнем, когато някъде се случи нещо лошо. И именно това му е хубавото. Че лошите неща ни приземяват и ни напомнят - всички сме равни пред онзи горе, независимо дали го наричаме Исус или Аллах, и че всички сме равни пред Природата.

View post on Instagram
 

Преди ден, през нощта, докато всички спят, Земята се разсърди. И се случи може би едно от най-смъртоносните за това десетилетие земетресения, отбелязва Ройтерс, като цитира коментари на британски сеизмолози и експерти в областта на оценка и превенция на рисковете.

View post on Instagram
 

Трусът с магнитуд 7,8 бе регистриран в 4,17 ч. местно време (1,17 ч. по Гринуич) в окръг Кахраманмараш, на около 60 километра от сирийската граница. В края на сутринта ново силно земетресение с магнитуд 7,5 разтърси Южна Турция.

View post on Instagram
 

Епицентърът на първия трус е бил на около 26 километра от турския град Нурдагъ, на дълбочина от около 18 километра. Трусът е бил на Източно-анадолския разлом. Там не е имало трус с магнитуд 7 от над 2 века, допълва Франс прес. През 1822 г. трус с магнитуд 7 на този разлом е убил около 20 000 души.



Съпоставено с труса в Централна Италия с магнитуд 6,2, станал през 2016 г., в който загинаха около 300 души, сегашното земетресение е излъчило 250 пъти по-голяма енергия, според Джоана Фор Уолкър, ръководителка на Института за намаляване на рисковете и бедствията в Юнивърсити колидж в Лондон, пише БТА.

View post on Instagram
 

Учени припомнят, че след земетресението от 1822 г. в Турция вторични трусове е имало и на следващата година...

View post on Instagram
 

Финалният брой на жертвите все още не може да се прогнозира, казват специалистите.

View post on Instagram
 

Надпреварата с времето и със студа продължава. И в Турция, и в съседна Сирия издирват оцелели изпод развалините.

Според последните официални данни загиналите са над 4300 в Турция и Сирия. В Турция те са 2921, а в Сирия - над 1440. В Турция, според последните данни ранените са 15 834, в Сирия ранените са съответно 2100 в районите под бунтовнически контрол и 1431 в районите под контрол на сирийските власти.

Вчера бяха регистрирани най-малко 185 вторични труса след двете силни земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5. Силен вторичен трус имаше и тази сутрин в 6,13 ч. местно време. Той беше с магнитуд 5,5 и епицентърът беше на 9 километра от Гьолбашъ, в Южна Турция.

View post on Instagram
 

Спасителните операции протичат при валежи от сняг или проливен дъжд. В тях участват хиляди спасители, подпомагани и от екипи, пристигали вече от чужбина. Включително от България. Нашите момчета бяха откарани в най-пострадалите райони със самолет от българските власти.

View post on Instagram
 

Българските планински спасители и кучетата, които заминаха за Турция, имат всичко необходимо за петдневен автономен престой, но при необходимост ще останат по-дълго време. Това казва за БТА директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. Тази нощ, в 1:45 ч., спасителите и кучетата са пристигнали на летището в Адана, Турция. Засега ще останат в района на Адана, но ако се налага, ще бъдат преместени.

Екипите на аварийната дирекция на Столичната община са пристигнали в Турция, съобщи снощи в профила си във Фейсбук и кметът на София Йорданка Фандъкова. Шестнадесет души от звеното, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, са част от българския спасителен екип, който отпътува с двата самолета „Спартан“ на Воeнновъздушните сили, за да помогне на пострадалите. В българския спасителен екип са служители на „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и лекари от Военномедицинска академия.

От БЧК имат готовност да изпратят 1000 спални комплекта, които включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии; допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла. Организацията събира средства в помощ на пострадалите от земетресенията. Сметката е публикувана на сайта на БЧК.

Хората в цял свят, включително и у нас, се обединяват с една-единствена идея - да се помогне. Защото сега всеки човек, всяка подадена ръка са от значение. За да бъде спасен живот. Човешки живот. Под развалините има хора, има деца.

"По неофициални данни жертвите могат да достигнат десетки хиляди. Най-нужните неща в момента са:
Палатки (за останалите без покрив при минусови температури);
Одеала;
Спални чували;
Спасителни одеала (от спасително фолио).
Важно е да се действа бързо – всеки час е от значение. Следващите две денонощия са от критично значение. Идеята е каквото успеем да съберем и купим за следващите 48 часа да замине за Турция и Сирия преди да е изтекла седмицата. (Вече има доброволци със собствени бусове, които са готови да тръгнат веднага.)", написа Манол Пейков във Фейсбук, споделяйки, че е говорил с Лазар Радков...

И остава да се помолим. За децата, които сега, докато четеш тези редове са под руините. И очакват помощ. За всички хора, които сега са там и се борят, за да оцелеят. Както и за всички хора, които са там и помагат на другите да оцелеят.

Защото подобни събития някак ни приземяват и ни напомнят, че всички сме деца на тази Земя. И всички сме равни пред природата, че сме гости тук, че трябва да бъдем преди всичко Хора - да си помагаме и да пазим планетата, която е наш дом.

Има място за всички. Има храна за всички. И природни ресурси. Парите, имотите, петролните кладенци, частните самолети, билионерските сметки няма да спасят никого, когато се случват подобни природни бедствия. И е време да си спомним кои сме и къде искаме да живеем. И какво искаме да оставим след себе си.

Затова и публикуваме една справка. За земетресенията през последните години. Прочетете я и си дайте сметка, че това, че нямате най-новия модел телефон не е чак толкова голяма драма...

Справка на "Асошиейтед" прес за някои от най-смъртоносните земетресения в света от 2000 г., публикувана от БТА:

- 22 юни 2022 г.: В Афганистан повече от 1100 души загинаха вследствие на земетресение с магнитуд 6,1.
- 14 август 2021 г.: В Хаити земетресение с магнитуд 7,2 причини смъртта на над 2200 човека.
- 28 септември 2018 г.: Земетресение с магнитуд 7,5 в Индонезия взе повече от 4300 жертви.
- 25 април 2015 г.: В Непал над 8800 души загинаха при земетресение с магнитуд 7,8.
- 11 март 2011 г.: Земетресение с магнитуд 9 край северното крайбрежие на Япония предизвика цунами, което причини смъртта на близо 20 000 човека.
- 12 януари 2010 г.: В резултат на земетресение с магнитуд 7 в Хаити по оценки на правителството са загубили живота си 316 000 души.
- 12 май 2008 г.: Земетресение с магнитуд 7,9 порази източната част на централната китайска провинция Съчуан, причинявайки смъртта на повече от 87 500 човека.
- 26 май 2006 г.: Над 5700 души загинаха, след като земетресение с магнитуд 6,3 порази остров Ява в Индонезия.
- 8 октомври 2005 г.: Земетресение с магнитуд 7,6 причини смъртта на повече от 80 000 човека в пакистанската част от Кашмир.
- 28 март 2005 г.: Земетресение с магнитуд 8,6 в Северна Суматра, Индонезия, взе около 1300 жертви.
- 26 декември 2004 г.: Вълни цунами в Индийския океан, предизвикани от земетресение с магнитуд 9,1 в Индонезия, причиниха смъртта на 230 000 души в десетки страни.
- 26 декември 2003 г.: Земетресение с магнитуд 6,6 в югоизточната част на Иран отне живота на 50 000 човека.
- 21 май 2003 г.: Повече от 2200 души загинаха при земетресение с магнитуд 6,8 в Алжир.
- 26 януари 2001 г: Земетресение с магнитуд 7,7 порази индийския щат Гуджарат, причинявайки смъртта на 20 000 човека.