Автор
Woman.bg

Тя избра да гласува плана „Брекзит“, вместо да роди

Когато дългът към родината зове, той трябва да бъде изпълнен... Дори ако всеки момент ти предстои раждане. Звучи изумително, но не за Тюлип Сидик, която е депутат в британския парламент. Въпреки предупрежденията на лекарите и на колегите си от Лейбъристката партия, Сидик отложи планираното за днес Цезарово сечение, за да участва лично в ключовото гласуване за предлагания от Тереза Мей план за Брекзит.

Никой не се наема да даде категорична прогноза за днешния т.нар. Ден Х. Предстои най-непредсказуемият епизод от най-новата британска история, а редица анализатори вещаят кризи и сътресения на Острова, особено ако се стигне до „развод“ с Европейския съюз без сделка. На карта са заложени постът на Мей, правителството, паундът, икономиката, единството на Великобритания със Шотландия и Северна Ирландия и... бебето на една мюсюлманка от бангладешки произход. А тя желае на всяка цена да отиде на работа, дори в инвалидна количка, за да направи онова, което избирателите й очакват от нея.

View post on Instagram
 


Сидик е бременна за втори път, като гестационен диабет принуждава лекарите да предизвикат раждането по-рано от датата на термина – 4 февруари. Медиците избират точно Деня Х., но бъдещата родилка не е съгласна. Тя иска отлагане, макар вече да са й поставени стероидни инжекции. За някои това може да изглежда като урок по патриотизъм и отговорност, други обаче определят действията й като „лудост“. Самата тя твърди, че трябва да изпълни дълга си.

„Ако синът ми се роди един ден по-късно, отколкото съветват лекарите, но в свят, където има повече шанс за силна връзка между Великобритания и Европа - тогава битката ще си е струвала“, коментира Сидик, като уточни, че съпругът й подкрепя нейното решение.

Пак заради „Брекзит“, тя се изправи преди време срещу собствената си партия и правителството, тъй като мнозинството от гласувалите в референдума от нейния регион са пожелали страната да остане в Европейския съюз.

Кръвта вода не става

Загрижената за Великобритания Сидик произхожда от една от най-влиятелните политически фамилии в Бангладеш. Нейният дядо е Шейх Муджибур Рахман, първият лидер на независимата азиатска държава, свален с военен преврат през 1975 година. Страната е обхваната от масов глад, а Рахман е разстрелян заедно с тримата си синове и още 16 души от фамилията. Двете му дъщери - майката на Тюлип и сестра й - по същото време са в Германия. По-късно едната сестра ще получи убежище и ще стане професор във Великобритания, а другата ще се завърне в Бангладеш след изгнание в Индия, за да влезе в политиката и да преживее 19 опита за убийство.

Хасина Вазел, лелята на Сидик, е настоящият премиер на 160-милионната държава. Двете се обаче сблъскаха, след като племенницата подписа международна петиция за освобождаването на фотограф, арестуван и измъчван от властите в Дака.

Родена за политик

Тюлип Сидик е родена в Лондон, получава безупречно образование и избира политиката за своя професия още на 16-годишна възраст. Още като дете се е срещала с Майка Тереза и важни световни политици. „Пишех си домашните, когато президентът Бил Клинтън покани цялото ми семейството в Белия дом... Но най-голямото събитие в детството ми беше посещението на Нелсън Мандела в Бангладеш, бях на 12 години. Вечеряхме с него и помня, че приличаше на супергерой. Беше толкова вдъхновяващо“, разказва тя.

По-късно Тюлип Сидик работи в неправителствени организации, след което и за предизборните кампании за Ед Милибанд и Барак Обама. Анализаторите я набелязват за перспективен млад политик. Като депутат тя участва в комисията за женските права, настоява за равно заплащане между половете и подкрепя различни каузи. Очевидно нейна кауза е и оставането на Великобритания в Европейския съюз.

Младата майка получи множество съобщения в подкрепа, но и доста, че рискува здравето на бебето си. А вие какво мислите?

Автор: Виктория Димова