Автор
Теодор Муховски

Учени: Мит е, че една чаша вино на ден е полезна за здравето

Разпространеното от години убеждение, че чаша червено вино подпомага работата на сърцето, в днешно време се опровергава от някои учени. Последните проучвания на Европейското дружество по кардиология показват, че дори минимално количество алкохол, консумирано редовно, може да допринесе за сърдечни заболявания.

От години се смята, че чаша червено вино на ден може да има положителен ефект върху здравето. Оказва се, че тази теза вече се опровергава.

Колко вино можете да пиете на ден?

По време на проучване на културата на пиене на вино във Франция учените стигат до заключението, че хората, които редовно консумират тази алкохолна напитка, много по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания.

Този феномен е наречен "френски парадокс" и през годините около откритията се създава легенда, според която редовното пиене на вино в малки количества помага на сърцето. Според тези резултати се препоръчва да се консумират една до две единици, т.е. порция от около 125-140 ml вино на ден.



Още тогава обаче се посочва, че макар редовно консумираното вино да оказва положително въздействие върху сърцето, в същото време, ако се пие дори в малки количества, то води до деградация на храносмилателната система: черен дроб, стомах, панкреас. Това може да допринесе и за появата на рак на тези органи, тъй като, както и другите алкохолни напитки, във виното се съдържа вредния за човека етанол.

Може ли да се пие вино всеки ден?

Същата институция, която разработва препоръките за редовно пиене на червено вино - Европейското дружество по кардиология - наскоро проведе мащабно проучване на въздействието на алкохола върху човешкото здраве. В рамките на проекта са анализирани данни за повече от 100 000 души от Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и Италия.
Установено е, че при хората, които пият алкохол всеки ден, дори и в малки количества, рискът от развитие на стомашно-чревни, но и на сърдечни заболявания се увеличава значително.



Консуматорите на етанол всеки ден, независимо от формата му, са по-склонни да имат проблеми с неравномерна сърдечна дейност, отколкото въздържателите. Колкото повече алкохол се консумира, толкова по-голям е този шанс.
Хората, които употребяват четири или повече дози етанол (една доза е 12 грама, колкото се съдържат в чаша вино или една бира) на ден, са с 47 % по-застрашени от високо кръвно налягане и неравномерен сърдечен ритъм. Вероятността за здравословни усложнения при тези, които пият по два пъти на ден, е с 28 % по-голяма.

Какво се случва в организма, когато изпием една чаша вино?

Общоприетото мнение е, че една чаша вино, особено червено, няма вредно въздействие върху здравето ни и дори може да помогне. Въпреки това дори такава доза алкохол може да има отрицателен ефект върху организма ни, дори до 24 часа след изпиването му.

12-те грама чист етанол, съдържащи се в чаша вино, могат да нарушат ритъма и качеството на съня, особено когато се консумират непосредствено преди лягане. Освен това за известно време се нарушава сърдечният ритъм.
Много зависи и от редовността. Според неотдавнашно проучване вероятността за проблеми със сърдечния ритъм при хората, които пият по една чаша вино или една бира на ден, е с 16 % по-голяма. По този начин се опровергава френският парадокс и преобладаващото досега убеждение, че червеното вино в умерени количества има благоприятен ефект върху организма ни.



Ежедневното пиене на вино: последици

Според доклад на Европейското дружество по кардиология ежедневното пиене на вино може да доведе до проблеми със сърцето и сърдечния ритъм. Редовната консумация на алкохол води и до усложнения, свързани със стомаха, черния дроб, червата, хранопровода, бъбреците или панкреаса.

Вярно е, че виното все пак съдържа няколко елемента, които могат да подобрят здравето ни. Те включват полифеноли, като флаваноида ресвератрол, който има силно антиоксидантно и прочистващо действие.
Все пак трябва да се има предвид, че ресвератролът се съдържа и в гроздето и може да се приема и под формата на капсули. Поради това не е необходимо да се доставя в организма заедно с вредния етанол.