Автор
Весела Георгиева

Учени: Жените си падат по яки мъже, когато се чувстват несигурни

Изследователи от Vrije Universiteit Amsterdam в Холандия установили, че жените са по-привлечени от мъжете тип мачо като Крис Хемсуърт и Джейсън Момоа, когато преживявали момент на несигурност. Става въпрос за мъже с остър нос, ъгловата челюст и високи скули.

View post on Instagram
 

Интересен е обаче фактът, че при същите обстоятелства - на несигурност, мъжете харесват по-нежни жени - като Селена Гомес.

Авторите на изследването предполагат, че всичко това се дължи на „засиленото желание човек да има до себе си партньор, отговарящ на стереотипите".

View post on Instagram
 

При мъжете стереотипът е на майката - грижовна, нежна, мила, "мека". При жените това е мъж с изразени физически данни, който може да осигури защита.

Тези предпочитания на двата пола обаче не са константни. Те се влияят от мимолетни психологически фактори като например, чувството за несигурност. Част от тези фактори са пандемията от коронавирус, растящите разходи за живот, непрекъснато сменящите се правителства... Тези външни фактори влияят на здравето и на възприятията ни по различен начин. Те могат да предизвикат проблем със съня, мозъчна мъгла и депресия.

По време на несигурност хората са склонни да търсят в живота и в партньора си установен ред. Някои стават по-религиозни, други започват да вярват в теории на конспирацията, които им дават някакво логично на пръв поглед обяснение за случващото се.