Автор
Woman.bg

Учените са категорични: Мъжете отслабват по-лесно от жените!

Ако с половинката си се готвите да отслабвате заедно с нискокалоричен режим, се откажете, защото любимият неизбежно ще се раздели с повече излишни килограми, а това може да ви демотивира.

Но причината вие да не отслабвате толкова бързо, колкото партньора ви, не се дължи на здравословен проблем или на липса на воля. Просто мъжете отслабват по-лесно от жените, сочи ново изследване на учени от различни краища на света, проведено от университет в Копенхаген.

Изследването обхванало 2 000 участници с преддиабетни симптоми. В рамките на осем седмици те трябвало да следват Кеймбридж диетата, която се характеризира с приема на само 810 калории на ден, главно получени от фрешове, смутита и консумирането на цели зеленчуци, но нискокалорични като айсберг, краставица и рукола.

След края на тестовия период се оказва, че мъжете са свалили средно по 11,8 килограма, а жените - 10,2. Данните са категорични - бедният на калории хранителен режим не е правилният избор за дамите, тъй като не е достатъчно ефикасен при тях. Освен това изследванията показват, че, придържайки се към подобен режим, мъжете губят и значително повече подкожни мазнини от жените.



Данните не трябва да ви отчайват, дами. Това не означава, че не можете да отслабнете, а просто, че нискокалоричният режим ала-една ябълка на ден не е подходящ за нежната половина от човечеството. Той няма да е достатъчно ефикасен за дамите, а ако все пак се постигнат някакви резултати, е доста вероятно да се наблюдава така нареченият йо-йо ефект.

Затова ако искате да се разделите с няколкото излишни килограми не само за няколко седмици, а за дълъг период от време, забравете за крайните и ограничаващи диети. Яжте повече протеини за сметка на въглехидратите. Изключете бързите въглехидрати изцяло, изключение се прави само за плодовете, но и те трябва да се консумират с мярка. Подбирайте такива с нисък гликемичен индекс и приемайте не повече от 250 грама плод на ден. Яжте много зеленолистни зеленчуци и пийте повече вода.

Разбира се, трябва да намерите време и за спорт, за да може да отслабнете не само на килограми, но и за да изгорите подкожните мазнини.