Автор
Весела Георгиева

Умните устройства всъщност не работят за нас?

Ако умните ви устройства могат да общуват с вас, с кого друго си говорят? Кашмир Хил и Суриа Мату решават да потърсят отговора на този въпрос. За тази цел те обзавеждат апартамента на Хил с 18 различни уреда (всички, свързани с интернет) и поставят специален рутер, който да следи колко често отделните устройства се свързват с техните специални сървъри и какво споделят.

Резултатите са изненадващи и леко зловещи.

Оказва се, че умните устройства споделят информация за вашия сън, за нещата, които обичате да гледате най-много по телевизията, и дори за часа, в който си миете зъбите. И, разбира се, компаниите могат да използват тази информация, за да се възползват от вас.

Да бъдеш умно устройство, означава да можеш да се свързваш с интернет, да събираш данни и да говориш със своя притежател. Но щом могат да "говорят" с вас, с кого друг те могат да обменят информация?

Оказва се, че всички умни джаджи, които превземат домовете ни, предават информация. Те знаят кога ставаме и си лягаме, колко спим, кога си мием зъбите, кога не сме си у дома... Знаят кога работите от дома и колко телевизия гледате. Компаниите, произвеждащи телевизори, плащат милиони на година на правителствата, защото са събирали информация - какво гледат хората, които са си закупили техните устройства.

Всички устройства, свързани с интернет, някак си се бъркат в нашите навици, които ние проявяваме у дома.

Всички тези устройства изискват от хората в дома определени фрази и пароли, за да работят правилно. Не забравяйте, умните устройства, които инсталирате в дома си, най-вероятно следят навиците ви и събират информация за вас, семейството ви, предпочитанията ви. И всичко това се използва за проучване на пазара.

Струва си да се запитаме кой се възползва от умните устройства - ние или компаниите, от които сме ги закупили, казват журналистите Кашмир Хил и Суриа Мату.