Автор
Весела Георгиева

Ужас! Задава се нова ковид вълна - какви ще бъдат мерките?

Ковид-19 се завръща с нова сила и след средата на юли идва шестата вълна на вируса. Около това мнение се обединяват епидемиолози, вирусолози и математици. Според проф. Радка Аргирова, препоръчително е да носим маски на закрито и да се опитваме да спазваме дистанция.

Новият пик вече се усеща в някои от съседните държави като Гърция, а у нас случаите вече са двойно повече, показва статистиката.

Тенденцията е процентът на положителните тестове да расте, казват специалистите. Делът им вече няколко дни е около 9%, докато през предишните две седмици беше средно около 4-5%, показва статистика на здравното министерство.

Въпреки ръста на новите заразени, смъртните случаи са малко, успокояват лекарите. Притеснителното е, че хората вече не спазват и най-елементарните мерки като дистанция, дезинфекция и маски в закрити обществени пространства.

Има и добра новина. Засега заболяването протича леко. Усложненията са малък процент.

„Ние се движим 3-4 седмици след това, което се случва в Западна Европа. В следващите две до три седмици вероятно ще се сблъскаме с тази повишена вълна. Не че е толкова страшно и драматично, но като факт е така“, каза доц. Ангел Кунчев, пише "Ретро".

„Ще има повече случаи, но при повечето от засегнатите няма да има нужда от болница. Все още щамът е омикрон, макар че той е вече с няколко разновидности. Страхуваме се от нов щам наесен, който ще заобикаля имунитета“, допълва той.